Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brexit-expert: ”Verkligen en välkommen julklapp”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen bekräftade genombrottet vid en presskonferens i Bryssel under julafton.
Anders Rehnberg, näringspolitisk rådgivare vid Svenskt Näringsliv.
Foto: Svenskt Näringsliv / Svenskt Näringsliv
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tycktes nöjd med julaftons brexitavtal och gjorde båda tummar upp.
Foto: PAUL GROVER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN

De segdragna brexitförhandlingarna utmynnade under julafton i ett historiskt avtal. 

På alla sätt bättre än ett avtalslöst brexit – men det kommer bli tuffare för svenska företag som bedriver handel med Storbritannien, menar Anders Rehnberg, näringspolitisk rådgivare vid Svenskt Näringsliv. 

– Det kommer finnas behov av att deklarera på ett annat sätt, med tulldeklarationer och annat som kommer göra det knepigare. 

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar det historiska brexit-avtalet för ”bitterljuvt”. 

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ler brett och göra båda tummar upp. 

Vem är vinnaren på det nya avtalet? 

– Jag tror att båda sidorna är vinnare på att man når ett avtal. Det finns ingen som hade vunnit på ett avtalslöst utträde, med alla de konsekvenser det hade inneburit för transporter och annat. Så Boris Johnson har all anledning att göra tummarna upp, säger Anders Rehnberg, brexitexpert vid Svenskt Näringsliv. 

Blir mer administration och krångel för svenska företag

Vad kommer avtalet innebära för svenska företag som bedriver handel med Storbritannien? 

– Det kommer bli mer komplicerat. Det kommer finnas behov av att deklarera på ett annat sätt, med tulldeklarationer och annat som kommer göra det knepigare att handla med Storbritannien. Det kommer bli mer administration och mer kostnader. Exakt hur mycket svårare det blir är svårt att säga för jag har inte läst det 2 000-sidiga avtalet. Men det är alltid krångligare att handla med ett land utanför EU än med ett kan i EU. 

EU-kommissionens brexitförhandlare Michel Barnier gav under en pressträff en ovälkommen julklapp till svenska studenter som planerar att studera i Storbritannien. 

– Han sa att Storbritannien valt att inte ingå i Erasmus-programmet, vilket gör det möjligt för studenter i Europa att studera ett halvår i andra länder. Det skulle i sådana fall göra det svårare för svenska studenter, säger Anders Rehnberg. 

De tre stora frågorna som rodde avtalet i hamn

Vilka är knäckfrågorna som man nu lyckats lösa med det nya avtalet? 

– Tre stora frågor. Det ena är det så kallade ”level playing field”, hur man från EU:s håll säkrar att Storbritannien håller sig någorlunda till EU:s regelverk och standard vad gäller miljö och annat. Det har varit en svår fråga där Storbritannien inte vill binda upp sig. Sen är det hur ett brexitavtal ska kunna följas upp. Vem ska döma i de fall där man inte är överens? Och det tredje har varit fiskerifrågan, där man från EU:s håll velat ha samma tillgång till brittiska fiskevatten som tidigare. Medan man från brittiskt håll haft en annan inställning. På något sätt har man lyckats enas i de här frågorna eller hittat lösningar som bägge sidorna har kunnat acceptera. 

Under julaftons presskonferens bar Boris Johnson även en slips med fiskmotiv, vilket antydde ett genombrott i förhandlingen om fisket. 

Vad känner som bevakat brexit under så lång tid inför att det nu finns ett avtal på plats?

– Dubbla känslor. Det är naturligtvis ledsamt eftersom det är en påminnelse om att Storbritannien lämnar EU men det är också otroligt skönt att man når ett avtal. Det har varit en lång väg hit och inte alls självklart att man skulle landa i ett avtal. Ur den aspekten känns det väldigt positivt, som en julklapp. Det kom lagom till slutet av Kalle Anka också, säger Anders Rehnberg. 

SÅ PÅVERKAR BREXIT SVENSKARNA

■ Från den 1 januari 2021 blir det helt nya, mer restriktiva regler för den EU-medborgare som vill flytta till Storbritannien och arbeta.

■ Något visum kommer dock inte att behövas för kortare turistresor från EU-land.

■ Den fria rörligheten och rätten att flytta till Storbritannien och söka arbete försvinner. Britterna inför ett poängbaserat system: de som vill bosätta sig där måste ha jobb ordnat i förväg eller uppfylla vissa kriterier.

■ Man måste söka tillstånd för att få flytta dit. EU-medborgare som är bosatta i Storbritannien nu måste ansöka om brittiskt medborgarskap eller uppehållstillstånd för EU-medborgare.

■ Det kan också bli dyrare med mobiltelefoni och reseförsäkringar.

■ Det blir krångligare och dyrare för EU-medborgare att studera vid brittiska universitet. EU-medborgare behöver studentvisum för att kunna studera och ett sådant kommer att kosta minst 3 500 kronor. Dessutom kan brittiska universitet från höstterminen 2021 ta ut betydligt högre avgifter för EU-medborgare. 

Boris Johnson: ”Vi har tagit tillbaka kontrollen” 

Efter många om och men har EU och Storbritannien enats om det 2000 sidor långa handelsavtalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.