Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Irans plan för att slå tillbaka mot USA

Expressens mellanösternkorrespondent om den senaste utvecklingen i konflikten mellan USA och Iran.
Mark Esper och Mark Milley dementerar uppgifterna om att USA ska vara på väg att lämna Irak.Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT
Amerikanska trupper förflyttas inom Irak – men ska inte vara på väg att lämna landet.Foto: CHARLIE DIETZ / US ARMY / POLARIS
Bilder från begravningståget i iranska staden Mashhad. Foto: MOHAMMAD HOSSEIN THAGHI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERFAN KOUCHARI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERFAN KOUCHARI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Iran klassar nu alla amerikanska styrkor som terrorister efter dödsattacken. 

Landet har också tagit fram 13 tänkbara scenarier för att slå tillbaka mot USA och hotar med en ”historisk mardröm”.
Samtidigt skulle toppgeneralen Soleimani begravas i Iran under tisdagen, men under ceremonin uppstod kalabalik och flera människor dog i trängseln.

Ett läckt brev gav intrycket att USA inom kort ska lämna Irak. Detta som ett svar på det irakiska parlamentets beslut om att uppmana USA och övriga utländska länder att lämna landet. 

”Med hänsyn till republiken av Iraks suveränitet, och vad som begärts av Iraks parlament och premiärminister, kommer CJTF-OIR (den amerikanska koalitionen) att omplacera styrkorna under de kommande dagarna och veckorna för att förbereda inför kommande förflyttning”, stod bland annat att läsa i brevet som var adresserat till den irakiska generallöjtnanten Abdul Amir. 

William Seely, generalen som leder den amerikanska insatsen mot IS och vars namn är tyckt på brevet, informerar också om att man kommer att behöva vidta vissa åtgärder för att förflyttningarna ut från Irak sköts på ett säkert och effektivt sätt. Brevet avslutas återigen med orden om att Iraks suveränitet och dess beslut om att USA ska lämna landet respekteras.

Senare dementerades dock uppgifterna i brevet från flera håll.

– Det finns inte några planer på att lämna Irak överhuvudtaget, säger försvarsminister Mark Esper till reportrar i Pentagon.

”Det är inte vad som pågår”

Han berättade att det dock hade skett förflyttningar inom Irak under dagen. Toppgeneralen Mark Milley verkade bekräfta brevets äkthet, men uppgav att det bara var ett utkast och att det inte hade skickats.

– Det är dåligt formulerat och antyder ett tillbakadragande. Det är inte vad som pågår, sade Milley och kallade det hela för ett misstag. 

Enligt Milley ska ledaren för USA:s centralkommando, general Kenneth McKenzie, ha varit rasande över det läckta brevet.

– Han använde ett något mer färgstarkt språk än ”misstag”, medgav Milley.

Sanktioner mot Irak förbereds

Enligt Washington Post har USA i stället börjat skissa på tänkbara sanktioner mot Irak som svar på planerna på att köra ut de amerikanska trupperna från landet. Detta enligt tre källor till tidningen. Källorna ska dock ha varit noggranna med att påpeka att planeringen ännu är ytterst preliminär och att något slutgiltigt beslut om sanktioner ännu inte finns. En av tidningens uppgiftslämnare säger att de avvaktar för att se om Iraks hot verkligen kommer att verkställas. 

DETTA HAR HÄNT

• 27 december dödas en amerikan och fyra skadades i en attack vid en irakisk militärbas nära Kirkuk. USA svarar med flera flyganfall – och den amerikanska ambassaden stormas av ilskna demonstranter på nyårsafton.

• Natten till 3 januari, svensk tid, meddelar Pentagon att man har dödat Qasem Soleimani, ledaren för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, i en raketattack mot Bagdads flygplats. I samma veva hävdar man att Soleimani legat bakom attacken 27 december.

• Donald Trump bekräftar attacken genom att twittra ut en bild på den amerikanska flaggan. 

• Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei och flera av hans medarbetare meddelar att man kommer att utkräva hämnd för Soleimanis död.

• Den 4 januari inträffar tre raketangrepp mot mål i och utanför Bagdad. Två av målen har amerikansk knytning, då USA:s ambassad ligger nära det enda, och det andra är en bas där USA har trupper utplacerade. Ingen dör i attacken.

• Den 5 januari hotar Donald Trump med ytterligare attacker mot Iran. 

• I en intervju med CNN svarar Hossein Dehghan, militär rådgivare till Irans högste ledare, Ayatolla Ali Khameneis, att Iran är redo med militära attacker mot USA.

• Iran hotar även med att lämna kärnavtalet och att inte begränsa sin urananrikning om USA inte lyfter sanktionerna på Teheran.

• I Irak har parlamentet samtidigt röstat för att kräva att regeringen ska uppmana den USA-stödda koalitionen att dra sina trupper ur landet.

• På söndagskvällen kommer sedan ytterligare ett raketangrepp, där tre raketer slagit ner i Bagdads Gröna Zon.

• Därefter hotar Donald Trump att svara attacker från Iran med en ”oproportionerlig motattack”

Klassar amerikanska styrkor som ”terrorister”

Efter det amerikanska luftanfallet som dödade generalen Qassem Soleimani klassar nu Iran amerikanska styrkor som ”terrorister”.

Iran meddelar samtidigt även att de tagit fram 13 tänkbara scenarier för att svara på dödsattacken mot Qassem Soleimani, rapporterar Bloomberg.

Landet hotar med en ”historisk mardröm”.

– Även om de svagaste av dessa får konsensus, kan genomförandet bli en historisk mardröm för amerikanerna, säger Ali Shamkhani, ledare för Irans säkerhetsråd, till iranska medier enligt Bloomberg.

– Nu, av underrättelseskäl, kan jag inte delge mer information till media, fortsätter Shamkhani.

USA:s president Donald Trump har tidigare hotat med att attackera 52 iranska mål om Iran går till attack mot amerikanska medborgare eller amerikanska tillgångar.

Irans utrikesminister nekas visum till USA – kan inte komma till möte med säkerhetsrådet

Samtidigt rapporterar Reuters att Irans utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, nekas visum till USA. Det gör att Zarif inte, som planerat, kan komma till ett möte med FN:s säkerhetsråd på torsdag. 

– Vi har sett rapporter i media om detta, men inte fått det officiella beskedet från USA eller FN själva, säger en talesperson för Irans diplomater i FN.

Zarifs resa hade planerats redan innan krisen mellan USA och Iran blossade upp i samband med attacken som dödade Qassem Soleimani, ledaren för iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds.

Ann Linde: ”Absolut säkerhetstänk”

I går skickade utrikesdepartementet en förfrågan till Iraks regering om hur de kommer att tolka beslutet från parlamentet att skicka hem utländska soldater.

Utrikesminister Ann Linde menar att det finns möjligheter till evakuering för de svenska trupper som befinner sig i Irak men att det just nu inte är aktuellt.

– Vi är i Irak på inbjudan av regeringen och inte på inbjudan av parlamentet. Regeringen kommer fatta beslut om trupperna eventuellt måste lämna, säger Ann Linde.

– Deras säkerhet är vår första prioritet, trupper, diplomater och svenskar som jobbar i organisationer och myndigheter måste naturligtvis får allt skydd. Både jag och statsministern ser hela tiden till att det finns ett absolut säkerhetstänk, säger Ann Linde.

Utrikesministern om svenska styrkorna i Irak

Ann Linde i Expressen TV: ”Deras säkerhet är vår absolut första prioritet”.

Det här var Qassem Soleimani

Mytomspunna Qasem Soleimani var i över 20 år en av USA:s främsta ärkefiender. Han var på många sätt Irans mäktigaste person efter Ayatollah Khamenei.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.