Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brevet till Pompeo: Terrorstämpla NMR

Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Mike Pompeo.Foto: KENZO TRIBOUILLARD / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I ett brev till USA:s utrikesminister Mike Pompeo kräver 40 demokratiska kongresspolitiker att vit makt-organisationer förs upp på USA:s lista över utländska terrororganisationer.

De pekar särskilt ut Nordiska motståndsrörelsen.

I brevet, som Aftonbladet rapporterat om, frågar 40 demokratiska kongresspolitiker varför det amerikanska utrikesdepartementet inte har med utländska vit makt-grupper på sin lista över utländska terrororganisationer, kallad FTO.

De skriver:

”Om en amerikansk medborgare svär trohet till IS (eller någon annan utländsk terrororganisation) och sprider deras terrorbudskap finns flera tillgängliga resurser för de federala myndigheterna att möta den attacken. Men om samma amerikanska medborgare svär trohet till en vit makt-grupp med bas utomlands och sprider deras terrorbudskap har de federala myndigheterna inte tillgång till samma verktyg.”

De organisationer som uppfyller kriterierna för att komma med på FTO-listan är ”utländska organisationer som ägnar sig åt eller har förmåga och avsikt att utföra terrorism och som hotar säkerheten för amerikanska medborgare eller det nationella försvaret, USA:s internationella relationer ekonomiska intressen”.

Nämner NMR

De demokratiska politikerna anser att flera vit makt-grupper uppfyller dessa kriterier.

En av de organisationer som nämns i brevet är Sverige-baserade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Brevskrivarna konstaterar att NMR finns med i Trump-administrationens nationella strategi för kontraterrorism som offentliggjordes förra hösten.

Där pekas NMR ut som en av många rörelser vars ”användning av våld och avsikt att destabilisera samhällen ofta sätter amerikanska liv i fara.” Vidare står det att NMR har utfört våldsamma attacker mot muslimer, vänstergrupper och andra och att gruppen har demonstrerat mot vad som upplevs som amerikanskt stöd för Israel och har ”potential att utvidga sin inriktning till USA:s intressen”.

Augusti: Intern splittring i NMR

David Baas: ”Det har bubblat internt inom NMR”