Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brevet till Biden: Stoppa stridsplan till Turkiet tills Sverige släpps in i Nato

Finska statsministern gillar inte att Sverige pekas ut som ett bråkigt barn.
Foto: POOL/ABACA/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Foto: APAIMAGES/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Foto: GIUSEPPE LAMI / ANSA
Foto: ANDREW MEDICHINI / AP

Turkiet har länge velat köpa stridsflygplan av typen F16 från USA.

Men nu sätter amerikanska senatorer ned foten.

De tänker säga nej till affären om inte Sverige och Finland välkomnas in i Nato, rapporterar Reuters.

Det är i ett brev till USA:s president Joe Biden som de 29 senatorerna ger sitt besked. De skriver att de inte tänker ge grönt ljus till försäljningen av stridsflygplan till Turkiet förrän landet godkänner Sveriges och Finlands Nato-ansökningar.

Hümeyra Pamuk, utrikespolitisk reporter på Reuters, har delat brevet i sin helhet på Twitter. Där går bland annat att läsa:

”USA och Turkiet samarbetar inom ett antal säkerhetsprioriteringar. USA:s fortsatta ansträngningar för att stödja dessa prioriteringar, som din administrations stöd för försäljningen av F16-stridsflygplan till Turkiet, baseras på en delad förståelse för stödet till våra demokratiska allierade partners. När Nato-protokollen har ratificerats av Turkiet, kan kongressen överväga försäljningen av F-16-plan. Men om det inte sker skulle det ifrågasätta denna försäljning”.

https://twitter.com/humeyra_pamuk/status/1621256707883110401

Skulle användas som ”morot”

Biden-administrationen har varit försiktigt positiv till försäljningen av F16-planen. I mitten av januari rapporterade The Wall Street Journal att administrationen förberedde sig för att söka stöd hos kongressen för försäljningen.

Källor sa samtidigt till tidningen att man hoppades att affären skulle fungera som en ”morot”, för att göra Turkiet mer villigt att godkänna Sveriges och Finlands Nato-ansökningar.

För två veckor sedan hölls också ett möte om F16 i Washington DC. Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu ska då ha sagt till USA:s utrikesminister Antony Blinken att affären vore förmånlig för båda parter – och Nato som helhet.

– Som vi sagt tillsammans tidigare så är detta inte bara för Turkiet utan också viktigt för Nato och för USA, sa Cavusoglu enligt turkiska Daily Sabah.

När ministern senare mötte journalister utanför Turkiets ambassad sa han att Turkiet ”förväntar sig” att affären går igenom. Man hade däremot inte fått besked om några formella datum från USA.

Kristersson: Då är vi fullvärdiga medlemmar i Nato

Räknar med medlemskap med Finland till mötet i Vilnius.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.