Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brevet som bevisar koppling till styrelsen

Mehmet Kaplan.Foto: Lisa Mattisson Exp

HUSBY. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) hävdar att han varit neutral i konflikten om Husbymoskén.

Här är brevet som visar motsatsen - ett rekommendationsbrev påstås ha använts för att söka bidrag från Kuwait och Förenade arabemiraten, enligt kritikerna.

– Det här visar att det finns en koppling till den avsatta styrelsen, säger Imad Anwar, talesperson för styrelsen för Husbymoskén.

Tidigare artiklar om miljontvisten

11 november. Expressen avslöjar att Mehmet Kaplan är indragen i miljontvist som pågår i Solna tingsrätt. Den nya styrelsen för Husby Islamiska Kultur Center har stämt den gamla och i stämningen framgår att ministern har agerat årsmötesordförande för den gamla styrelsen. Styrelsen har bara tillåtit ett fåtal utvalda medlemmar vara med och rösta. I Kaplans närvaro har man beslutat att flytta alla föreningens tillgångar till en stiftelse och sedan lägga ner föreningen. Ombuden för den nya styrelsen har därför krävt svar från Kaplan om vad som hänt med pengarna. Den stämda styrelsen har på mejl skrivit att man är "föremål för försök till fientligt övertagande" för att komma över hyresrätten till moskén och föreningens bankmedel.

14 november. Mehmet Kaplan svarar ombuden i ett kort skriftligt brev: ”Jag har inget att angöra vad gäller de frågeställningar ni lyfter”, skriver han. Den nya styrelsen svarar med att man överväger att kalla ministern som vittne i en kommande förhandling. Då kan Kaplan under ed tvingas att berätta vad han vet. Polisen bekräftar att man utreder anklagelser om bidragsfusk mot Sensus kopplade till den gamla styrelsen. Sensus hotar med att polisanmäla, när tvisten avgörs.

Bostadsministern Mehmet Kaplan är, som Expressen tidigare berättat, indragen i en miljontvist som nu pågår i Solna tingsrätt.

Domstolen ska avgöra vilken styrelse som har legitim rätt att företräda Husby Islamiska Kultur Center som driver Husbymoskén.

Stämningen drivs av den nya styrelsen som valts av 317 röstberättigade medlemmar, inför lokalpolitiker från olika partier som agerade observatörer.

Men den gamla styrelsen har vidhållit att den är behörig, trots att man avsatts efter anklagelser om korruption och odemokratiskt styre.

Stämningen i tingsrätten har visat att den gamla styrelsen tömt föreningens konton på minst 1,3 miljoner kronor. Pengarna har förts över till en stiftelse och ett okänt konto.

Hemlig deltagarlista

Ministern drogs in i tvisten eftersom han agerat årsmötesordförande vid två tillfällen.

Vid ena årsmötet i februari 2013 hölls deltagarlistan på närvarande personer hemlig. Vid årsmötet den 8 juni deltog endast 26 röstberättigade medlemmar. Mehmet Kaplan signerade protokollet vid båda tillfällena med de kontroversiella besluten att Husby Islamiska Kultur Centers samtliga tillgångar ska flyttas till en stiftelse och att föreningen sedan ska läggas ner.

Ombuden till den nya styrelsen, som säger sig representera 450 medlemmar, kräver via domstolen svar från Kaplan om vad som hänt med pengarna.

Ministern har svarat advokaterna skriftligt att han inte har något att anföra.

I ett uttalande på Miljöpartiets hemsida säger ministern att han inte tagit ställning för någon part i konflikten.

”Som extern årsmötesordförande gjorde jag mitt bästa för att årsmötet skulle genomföras efter de närvarande medlemmars vilja och stadgarna som fanns”, säger ministern.

Neutraliteten ifrågasätts

Den avsatta styrelsen säger att Kaplan valdes som årsmötets ordförande på grund av sin neutralitet.

Men Mehmet Kaplans neutralitet ifrågasätts av medlemmar inom Husbymoskén och den nya styrelsen.

– Vi har från första början bjudit in Kaplan att närvara på våra årsmöten, men han har tackat nej varje gång. Men när den styrelse som avsatts bjudit in honom har han varit med, inte en utan två gånger. Då har man röstat om att ta våra pengar och lägga ner vår förening, säger Imad Anwar, talesperson för den styrelsen som driver stämningen i Solna tingsrätt.

Mehmet Kaplans egen förklaring på varför han närvarade som årsmötesordförande är att han ofta får frågan att ställa upp.

– Jag är en person som är känd i området där föreningen verkar, bland annat för mitt engagemang i föreningslivet, säger Kaplan på partiets hemsida.

Den gruppering som ligger bakom stämningen menar att Kaplans skäl i stället handlar om lojalitet mot den avsatta styrelsens ordförande. De är nära vänner sedan ungdomsåren, uppger Abduselam Abdu och flera andra personer i föreningen. Expressen har sökt ordföranden. Kaplan bekräftar att han känner mannen, liksom andra aktiva i föreningen, genom sitt lokala engagemang.

Skrev rekommendation

Nu får kritiken mot Kaplan ytterligare bränsle. Expressen har tagit del av ett brev som skrevs på riksdagens brevpapper i november 2011. Texten är skriven på engelska och är ett rekommendationsbrev på efterfrågan från Husby Islamiska Kultur Center, när ministerns vän var ordförande i föreningen.

”Därför kan jag gladeligen rekommendera att Husby Islamiska Kultur Center får lämpliga bidrag och allt nödvändigt stöd”, skriver ministern i brevet som han undertecknar i egenskap av riksdagsledamot.

– Det här visar att det finns en koppling mellan det här rekommendationsbrevet och att han satt som årsmötesordförande på deras årsmöte och nekade att komma till vårt årsmöte, säger Imad Anwar.

Kring den aktuella tidsperioden från sommaren 2011 till våren 2012 har Kaplans vän, ordföranden i den nu avsatta styrelsen, sökt ekonomiskt bistånd från både Kuwaits och Förenade Arabemiratens ambassader för att bygga en moské i Husby, uppger representanter för Husbymoskén. Expressen har tagit del av ansökningarna. Någon byggplan för moskén existerade dock aldrig. Båda dessa oljestater är kritiserade för att inte respektera de mänskliga rättigheterna. I diktaturen Förenade Arabemiraten är spöstraff vanligt och kvinnor som våldtagits kastas i fängelse för utomäktenskapligt sex. Reportrar utan gränser har kritiserat Kuwait efter att flera journalister och bloggare dömts till tvångsarbete och långa fängelsestraff för att förolämpat emiren, bland annat genom att skriva en artikel som handlade om korruption.

– Jag tror att man har använt Kaplans rekommendation för att intyga att man är en seriös förening när man sökte bidrag från Kuwait och Förenade Arabemiraten, säger Abduselam Abdu.

Han berättar att han personligen ringde ambassaderna för de två länderna efter att den gamla styrelsen avsatts. Han frågade om de betalat ut några pengar. Man undersökte saken, fick han till svar.

– Jag informerade dem då att det inte alls fanns någon mark klar och inget bygglov för moskén, vilket antyddes i breven de fått från den gamla styrelsen. Kaplan vet exakt vad den gamla styrelsen har gjort. Vi har berättat om alla polisanmälningar. Sedan skrev han ett rekommendationsbrev ändå. Det ser mycket konstigt ut, säger Abduselam Abdu.

"Jag blev tillfrågad"

Mehmet Kaplan bekräftar brevet:

– Jag blev tillfrågad att skriva ett rekommendationsbrev 2011 som föreningen kunde använda vid exempelvis bidragsansökningar. Eftersom att jag var medveten om att föreningen bedrev en verksamhet som var uppskattad och viktig för många så ställde jag upp. Rekommendationsbrevet gällde hela föreningen, inte någon särskild gruppering, säger han i ett uttalande på sms.

Han säger att den här typen av rekommendationsbrev ofta används, och av flera personer, när en förening ska samla medel för att bygga en moské.

– Vilka specifika organisationer eller personer som har gett medel till föreningen vet jag inte, säger han på sms.

Expressen har skickat frågor om brevet till de två ländernas ambassader i Stockholm, men inte fått svar.

Den nya styrelsen överväger att via sina ombud kalla Kaplan som vittne i en kommande förhandling i tvisten. Kaplan anses genom sin medverkan på årsmötena och personliga relation till ordföranden i den avsatta styrelsen, ha information som är viktig för att återfå medlemmarnas pengar.

– De tog pengarna och han skrev under. Han måste svara på det här. Han har ju suttit där och sagt att allt var rätt, säger Sayed Omar, sekreterare i den nya styrelsen.

Imad Anwar:

– Vi anser att han har väldigt mycket information som är viktig för det här ärendet. Det här brevet visar också att han vet väldigt mycket, precis som det framgår. Det är ett rekommendationsbrev och det skriver man inte om man inte vet någonting, säger Imad Anwar.

Den avsatta styrelsen har inte svarat på Expressens frågor om brevet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.