Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brevet - här slår Qviberg tillbaka

"UTREDNINGEN ÄR KONTAMINERAD" Finansmannen Mats Qviberg riskerar åtal för ekonomiska brott i samband med kraschen i HQ-bank. Nu hävdar han att åklagaren Berndt Berger förhandlade om ett välbetalt jobb hos samma advokatbyrå som HQ:s nya ägare anlitat för att stämma Mats Qviberg.
Foto: Sven Lindwall
Berndt Berger, i dag hos Riksenheten mot korruption, vägrar att kommentera anklagelserna.
Foto: Rps / Tt
Här är brevet där Qviberg slår tillbaka anklagelserna.
Här är brevet där Qviberg slår tillbaka anklagelserna.
Här är brevet där Qviberg slår tillbaka anklagelserna.
Här är brevet där Qviberg slår tillbaka anklagelserna.

Miljardären Mats Qviberg väntas inom bara några veckor bli åtalad för allvarliga ekonomiska brott i samband med kraschen i HQ Bank.

Nu slår han tillbaka mot åklagarna som lett förundersökningen.

Genom sin advokat Ulf Stigare anklagar han kammaråklagare Berndt Berger för att ha förhandlat om ett nytt välbetalt jobb hos HQ:s nya ägare och kräver nu att stora delar av utredningen görs om.

- Utredningen är kontaminerad, hävdar Mats Qviberg.

HQ:s nye styrelseordförande Christer Sandberg svarar med att anklaga Qviberg för att vara "desperat".

Kraschen i HQ Bank - detta har hänt

Finansinspektionen drog i slutet av augusti 2010 in tillstånden för HQ Bank, vilket ledde till att banken likviderades. Finansinspektionen menade att HQ Bank tagit så stora risker i sin värdepappershandel att bankens överlevnad hotats. Bankverksamheten togs över av konkurrenten Carnegie.

I början av september 2010 inledde Ekobrottsmyndigheten en förundersökning. Tidigare styrelseordföranden Mats Qviberg och fem andra nyckelpersoner i bolaget har, enligt SvD, åtal att vänta för misstänkt ekonomisk brottslighet. Åtalen väntas vara klara i sommar. HQ AB:s nya ägare har dessutom stämt den tidigare ledningen på miljardbelopp i en civil process.

Utdrag från Qvibergs brev

Min huvudman gör gällande att följande omständigheter föreligger. Redovisningen av omständigheterna härrör från en synnerligen trovärdig källa, som enligt egen uppgift själv deltagit i förloppet.

i. Relativt sin ställning som förundersökningsledare i målet har kammaråklagare Berger haft mycket täta och med stor sannolikhet också, i vart fall, oacceptabla kontakter med målsäganden HQ AB, innebärande bl. a. att kammaråklagare Berger erbjudits en av HQ AB förmedlad och av HQ AB finansierad anställning hos HQ AB:s nuvarande ombud i de med brottmålet parallella civilmålen, Frank Advokatbyrå. De erbjudna villkoren var helt överlägsna dem han åtnjutit som kammaråklagare. Kammaråklagare Berger har erbjudits en garanterad fyrårig tjänst med en månadslön om SEK 150.000/månad. Det totala värdet på erbjudandet är m.a.o. SEK 7,2 miljoner, d.v.s ca en fördubbling av hans lön hos EBM.

ii. Skälet till att kammaråklagare Berger skulle erhålla en anställning hos Frank Advokatbyrå var att det inte skulle vara uppenbart att målsäganden i målet stod bakom erbjudandet. Kammaråklagare Berger skulle dock arbeta för HQ AB.

iii. Kammaråklagare Berger har först efter avsevärd betänketid och efter flera besök på sitt eventuella nya kontor hos Frank Advokatbyrå slutligen, med hänvisning till diskussioner med sin fru, tackat nej till erbjudandet från HQ. Erbjudandet har uppenbarligen varit betingat av kammaråklagare Bergers unika kunskaper i målet i egenskap av förundersökningsledare. Erbjudandet hade, enligt Qviberg, annars ej skett.

Sex personer riskerar åtal för allvarlig ekonomisk brottslighet efter kraschen i HQ Bank för snart fyra år sedan.

Förutom storägaren och tidigare styrelseordföranden i HQ Mats Qviberg är det, enligt SvD Näringsliv, fem nyckelpersoner i den havererade banken som riskerar att ställas inför rätta.

Men Expressen kan i dag avslöja att huvudpersonen Mats Qviberg nu försöker förekomma åklagarna.

I ett brev som skickats till generaldirektör Eva Fröjelin på ekobrottsmyndigheten, med kopia till riksåklagare Anders Perklev, anklagar Mats Qviberg genom sin advokat Ulf Stigare den nuvarande och tidigare åklagaren i målet för att ha agerat oetiskt.

Sägs ha förhandlat om jobb

Kammaråklagare Berndt Berger, som drev utredningen fram till början av juni 2012, anklagas av Qviberg för att i nära samband med det ha förhandlat om ett nytt och mycket välbetalt jobb hos Frank advokatbyrå, samma byrå som HQ AB:s nya ägare anlitat i ett civilmål för att stämma Mats Qviberg och den tidigare ledningen i HQ Bank på miljardbelopp.

I brevet hävdar Mats Qviberg att Berger "relativt sin ställning som förundersökningsledare i målet" haft "mycket täta och med stor sannolikhet också, i vart fall, oacceptabla kontakter med målsäganden HQ AB".

Enligt brevet från Qvibergs advokat har Berger erbjudits en garanterad fyraårig tjänst med en månadslön om 150 000 kronor i månaden, vilket skulle innebära en fördubbling jämfört med vad han tjänar på Ekobrottsmyndigheten.

Mats Qviberg hävdar att skälet att anställningen formellt skulle vara hos Frank Advokatbyrå var att "det inte skulle vara uppenbart att målsäganden i målet stod bakom erbjudandet."

Qvibergs advokat skriver:

"Kammaråklagare Berger skulle dock arbeta för HQ AB."

Enligt Qviberg hade kammaråklagare Berger först efter "avsevärd betänketid och efter flera besök på sitt eventuella nya kontor hos Frank Advokatbyrå" slutligen tackat nej till erbjudandet.

Mats Qviberg kopplar i brevet från sin advokat jobberbjudandet till att EBM i juni 2012 bytte ut Berndt Berger mot chefsåklagare Martin Tidén som förundersökningsledare.

..."närmare bestämt på grund av de alltför nära kontakterna som förekommit mellan kammaråklagare Berger och målsäganden HQ AB", hävdar Qviberg.

Mötet bekräftat

Av brevet framgår att Mats Qvibergs advokater i brottmålet, Hans Strandberg och Ola Kullinger, i maj träffade chefsåklagare Martin Tidén och då framförde att Qviberg menar att all utredning som skett under Bernt Bergers ledning "är så kontaminerad att den inte kan läggas till grund för en åtalsprövning".

Mötet bekräftas också i en tjänsteanteckning gjord av chefsåklagaren.

Men Mats Qviberg anklagar också chefsåklagare Tidén för att inte ha diariefört inspelningar av minst två möten som denne haft med ledningen för målsägaren HQ AB, och kräver nu att få ut uppgifter om samtliga möten mellan åklagarna och HQ AB.

Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Eva Fröjelin säger till Expressen att hon känner till brevet och att det ska hanteras av en överåklagare på EBM.

Utreder Telias muthärva

Berndt Berger arbetar i dag på Riksenheten mot korruption, där han bland annat utreder Telias misstänkta miljardmutor i Uzbekistan.

- Det är inte ovanligt att man har kontakter med en målsägande i en utredning. Det övriga vill jag inte kommentera överhuvudtaget. Jag är inte med i det målet. Det finns ingen anledning att kommentera den speciella utredningen, säger Berndt Berger till Expressen.

Berndt Berger säger att han inte vill kommentera Mats Qvibergs uppgifter om att han övervägt ett erbjudande om anställning på Frank Advokatbyrå, kopplat till målsäganden HQ AB. Han säger att han byttes ut som åklagare i HQ-utredningen på gund av att han lämnade EBM.

- Jag tänker inte kommentera Ulf Stigares inlaga i ett mål som jag inte handhar, säger Berger.

Mats Qvibergs brottsmålsadvokat Hans Strandberg vill att det hålls förhör med Berger och andra eventuellt inblandade för att ta reda på om uppgifterna om rekryteringsförsöket stämmer.

- Jag menar att om det här stämmer så går inte den här utredningen att använda för att pröva om det går att åtala eller inte. Den här utredningen är i så fall förstörd, säger Strandberg.

Expressen har sökt chefsåklagare Martin Tidén utan resultat.

HQ AB:s styrelseordförande, advokat Christer Sandberg, säger till Expressen:

- Det här verkar helt snurrigt. De verkar vara desperata.

Vill inte kommentera

Christer Sandberg avböjer dock att bemöta Mats Qvibergs uppgifter om det påstådda jobberbjudandet till åklagaren.

- Jag får väl svara på det om jag blir tillfrågad av någon myndighet. I övrigt har jag inga kommentarer, säger han.

Helena Dandenell, advokat på Frank advokatbyrå, skriver i ett mejl till Expressen:

"Uppgifterna om att Bernt Berger skulle erbjudits anställning på Frank och besökt våra lokaler är osanna. Vi har aldrig träffat Bernt Berger eller haft någon som helst kontakt med honom."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.