"Folk har bävat för den här dagen", säger en brevbärare till Expressen.
"Folk har bävat för den här dagen", säger en brevbärare till Expressen.

Brevbärare vägrar att dela ut SD-material

Publicerad

I dag inleder Sverigedemokraterna sin stora postkampanj inför EU-valet.

Men redan på landets postkontor har satsningen stött på patrull.

Flera anställda har slutit upp under kampanjen Brevbärare Mot Rasism – och vägrar att dela ut Sverigedemokraternas material.

Material som man finner rasistiskt.

– Jag tänker slänga skiten, säger en brevbärare till Expressen.

I dag, 14 maj, är det tänkt att Sverigedemokraterna ska skicka ut valsedlar till hushåll runtom i landet inför det EU-val som äger rum 25 maj.

Detta har skapat reaktioner bland delar av Sveriges brevbärare.

En grupp brevbärare har bland annat gått samman och skapat Brevbärare Mot Rasism på Facebook.

Och ställningstagandet är tydligt.

"Att sprida rasistiska budskap borde inte vara en del av våra arbetsuppgifter. Vi har inte valt att delta i SD:s valkampanj. Därför tänker vi inte heller upplåta våra postrundor åt detta. Vi säger nej till rasism och vill inte dela ut rasistiska försändelser!" skrev gruppen i ett inlägg under natten mot onsdag.

Senare på onsdagsmorgonen meddelade gruppen att "i dag är det många brevbärare som funderar på om de ska stanna hemma och vara sjuka."

"Många har varit oroliga"

En av de brevbärare som har valt att ta ställning i dag är Anders.

Anders är på plats på sin arbetsplats – men kommer, trots det, inte att dela ut något SD-material.

Till Expressen säger han att det har varit konstig stämning på arbetsplatsen de senaste dagarna.

– Det har varit dålig stämning på kontoret sedan i måndags. Folk har bävat för den här dagen. Många har varit oroliga för att kunder ska ta illa vid sig och känna sig hotade. Några har umgåtts med tanken på att sjukskriva sig men inte gjort det eftersom då kommer någon annan dela ut posten. Många skäms också över att Posten liksom har "klätt in" reklamen, säger Anders.

Vad gör ni med det material som ni vägrar att dela ut?

– Jag tänker slänga skiten. Jag vet inte hur andra kommer göra. Det finns många sätt att vaska på utan att det märks av.

Förväntas gå till jobbet

Brevbärare är en av flera yrkesgrupper som har valt att ta ställning mot rasism under våren.

Sedan tidigare har Brandmän Mot Rasism skapat stor uppmärksamhet i samband med att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte landets brandstationer.

Inför ett av Åkessons besök på ett sjukhus i april skrev dessutom drygt 250 vårdanställda ett öppet brev i protest mot att partiledaren släpps in på sjukhuset.

Protesterna ledde bland annat till att vårdanställda blev mordhotade.

Och i maj kommer Musiker Mot Rasism att anordna en antirasitisk gala i Malmö och Stockholm.

På Posten centralt har man dock inte märkt av sina anställdas prostester – än så länge.

– Generellt kan jag inte säga vad våra medarbetare gör på sin fritid, det är upp till dem. Men är man frisk utgår jag från att man går till jobbet och delar ut den post som kommer till kontoret, säger Per Ljungberg, kommunikationschef på Posten.

Har du någon förståelse för att anställda inte vill dela SD:s material?

Jag kan ha förståelse för att man kan ha uppfattningar om olika försändelser. Men det är inte vår roll värdera innehållet i det vi skickar ut, det skulle strida mot tryckfrihetsförordningen, säger Ljungberg, och fortsätter:

– Jag vet att vi har väldigt lojala brevbärare som väl känner till uppgifterna och vet att vi har material som ska delas ut. Vi kan inte värdera de försändelser som kommer, det är inte vår uppgift.

Tar inte upproret på allvar

Brevbäraren Anders står dock fast vid sitt beslut.

Men allra helst vill han bara att den här arbetsdagen ska ta slut.

– I och med att de (Posten) har slutit ett avtal med företaget så förstår jag att de också vill slutföra det. Men de borde ha frågat oss brevbärare först. Jag mår dåligt av den här dagen och ser fram emot när allt det här är över.

Sverigedemokraternas pressekreterare, Martin Kinnunen, är medveten om brevbärarnas protest men tror inte att den får något större genomslag.

– Vi vet att 99,99 procent av brevbärarna kommer att göra ett bra jobb med att dela ut alla försändelser. Vad gäller rasism är Sverigedemokraterna motståndare till alla former av rasism, säger han till Expressen.

 

Brevbäraren Anders heter egentligen något annat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag