Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brevbärare vägrar att dela ut SD-material

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Folk har bävat för den här dagen", säger en brevbärare till Expressen.

I dag inleder Sverigedemokraterna sin stora postkampanj inför EU-valet.

Men redan på landets postkontor har satsningen stött på patrull.

Flera anställda har slutit upp under kampanjen Brevbärare Mot Rasism – och vägrar att dela ut Sverigedemokraternas material.

Material som man finner rasistiskt.

– Jag tänker slänga skiten, säger en brevbärare till Expressen.

I dag, 14 maj, är det tänkt att Sverigedemokraterna ska skicka ut valsedlar till hushåll runtom i landet inför det EU-val som äger rum 25 maj.

Detta har skapat reaktioner bland delar av Sveriges brevbärare.

En grupp brevbärare har bland annat gått samman och skapat Brevbärare Mot Rasism på Facebook.

Och ställningstagandet är tydligt.

"Att sprida rasistiska budskap borde inte vara en del av våra arbetsuppgifter. Vi har inte valt att delta i SD:s valkampanj. Därför tänker vi inte heller upplåta våra postrundor åt detta. Vi säger nej till rasism och vill inte dela ut rasistiska försändelser!" skrev gruppen i ett inlägg under natten mot onsdag.

Senare på onsdagsmorgonen meddelade gruppen att "i dag är det många brevbärare som funderar på om de ska stanna hemma och vara sjuka."

"Många har varit oroliga"

En av de brevbärare som har valt att ta ställning i dag är Anders.

Anders är på plats på sin arbetsplats – men kommer, trots det, inte att dela ut något SD-material.

Till Expressen säger han att det har varit konstig stämning på arbetsplatsen de senaste dagarna.

– Det har varit dålig stämning på kontoret sedan i måndags. Folk har bävat för den här dagen. Många har varit oroliga för att kunder ska ta illa vid sig och känna sig hotade. Några har umgåtts med tanken på att sjukskriva sig men inte gjort det eftersom då kommer någon annan dela ut posten. Många skäms också över att Posten liksom har "klätt in" reklamen, säger Anders.

Vad gör ni med det material som ni vägrar att dela ut?

– Jag tänker slänga skiten. Jag vet inte hur andra kommer göra. Det finns många sätt att vaska på utan att det märks av.

Förväntas gå till jobbet

Brevbärare är en av flera yrkesgrupper som har valt att ta ställning mot rasism under våren.

Sedan tidigare har Brandmän Mot Rasism skapat stor uppmärksamhet i samband med att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte landets brandstationer.

Inför ett av Åkessons besök på ett sjukhus i april skrev  dessutom drygt 250 vårdanställda ett öppet brev i protest mot att partiledaren släpps  in på sjukhuset.

Protesterna ledde bland annat till att vårdanställda blev mordhotade.

Och i maj kommer Musiker Mot Rasism att anordna en antirasitisk gala i Malmö och Stockholm.

På Posten centralt har man dock inte märkt av sina anställdas prostester – än så länge.

– Generellt kan jag inte säga vad våra medarbetare gör på sin fritid, det är upp till dem. Men är man frisk utgår jag från att man går till jobbet och delar ut den post som kommer till kontoret, säger Per Ljungberg, kommunikationschef på Posten.

Har du någon förståelse för att anställda inte vill dela SD:s material?

Jag kan ha förståelse för att man kan ha uppfattningar om olika försändelser. Men det är inte vår roll värdera innehållet i det vi skickar ut, det skulle strida mot tryckfrihetsförordningen, säger Ljungberg, och fortsätter:

– Jag vet att vi har väldigt lojala brevbärare som väl känner till uppgifterna och vet att vi har material som ska delas ut. Vi kan inte värdera de försändelser som kommer, det är inte vår uppgift.

Tar inte upproret på allvar

Brevbäraren Anders står dock fast vid sitt beslut.

Men allra helst vill han bara att den här arbetsdagen ska ta slut.

– I och med att de (Posten) har slutit ett avtal med företaget så förstår jag att de också vill slutföra det. Men de borde ha frågat oss brevbärare först. Jag mår dåligt av den här dagen och ser fram emot när allt det här är över.

Sverigedemokraternas pressekreterare, Martin Kinnunen, är medveten om brevbärarnas protest men tror inte att den får något större genomslag.

– Vi vet att 99,99 procent av brevbärarna kommer att göra ett bra jobb med att dela ut alla försändelser. Vad gäller rasism är Sverigedemokraterna motståndare till alla former av rasism, säger han till Expressen.


Brevbäraren Anders heter egentligen något annat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.