Utrikesminister Margot Wallström har hemligstämplat breven om kandidaturen till säkerhetsrådet. Foto: Jonas Ekströmer/TtUtrikesminister Margot Wallström har hemligstämplat breven om kandidaturen till säkerhetsrådet. Foto: Jonas Ekströmer/Tt

Utrikesminister Margot Wallström har hemligstämplat breven om kandidaturen till säkerhetsrådet.

 Foto: Jonas Ekströmer/Tt
Carl Bildts korrespondens till regeringen hemligstämplades. Foto: Kristofer SandbergCarl Bildts korrespondens till regeringen hemligstämplades. Foto: Kristofer Sandberg

Carl Bildts korrespondens till regeringen hemligstämplades.

 Foto: Kristofer Sandberg

Brev till regeringen hemligstämplades

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström har hemligstämplat de brev och rapporter som Göran Persson och Carl Bildt skickat till regeringen om den svenska kandidaturen till FN:s säkerhetsråd, kan Expressen i dag berätta.

Det kan skada landet om dessa offentliggörs, hävdar utrikesdepartementet.

Skattebetalarnas kostnad för kandidaturen är inte heller offentlig.

Den svenska regeringen har bett flera personer att göra punktinsatser för den svenska säkerhetsrådskandidaturen. Bland de som utsetts till regeringens hedersambassadörer i det arbetet finns tidigare statsministern Göran Persson, den förra utrikesministern Carl Bildt och S-diplomaten Pierre Schori.

Expressen har begärt att få ta del av korrespondensen mellan regeringskansliet och hedersambassadörer, samt de rapporter, uppdragsbeskrivningar och instruktioner som kan kopplas till dem.

Men allt har hemligstämplats av utrikesminister Margot Wallström.

"Kan skada landet"

I ett brev från chefen för sekretariatet för kandidaturen, Niclas Kvarnström, konstateras att handlingarna innehåller uppgifter som kan skada "Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skada landet" om de offentliggörs.

Sverige kandiderar för en plats i säkerhetsrådet under åren 2017-2018. Det gör även EU-länderna Italien och Nederländerna.

Efter utrikesministerns bråk med både Saudiarabien och Israel menar många att Sveriges chanser att få platsen är minimala.

Löfven: "Skulle göra ett bra arbete i Säkerhetsrådet"

Statsminister Stefan Löfven sa i december till Expressen att det är "svårt att ha någon uppfattning" om hur möjligheterna påverkas av dessa bråk:

– Vi ska ge uttryck för vad vi tycker, annars är det ingen idé att sitta i Säkerhetsrådet. Sen har det blivit, tycker jag, en missuppfattning när det gäller att sitta i Säkerhetsrådet. Det låter ibland som om det vore regeringens viktigaste utrikespolitiska fråga, vilket det inte är. Vår viktigaste utrikespolitik är just fred, säkerhet, nedrustning, mänskliga rättigheter. Men vi menar att Sverige skulle kunna göra ett bra arbete i Säkerhetsrådet, och därför arbetar vi med den kandidaturen.

UD måste spara 20 miljoner

Expressen kunde tidigare i veckan berätta om Wallströms 87 prioriterade verksamhetsmål under det kommande året.

Ett av de prioriterade målen är att "driva säkerhetsrådskandidaturen med kraft och förbereda för medlemskap i säkerhetsrådet 2017-2018."

Men exakt vad detta kommer att kosta skattebetalarna är inte känt.

Enligt UD hanteras äskanden inför en svensk plats i säkerhetsrådet först i samband med den översyn av 2016 års budget som görs i samband med halvårsuppföljningen.

Det är sedan tidigare känt att UD måste spara 20 miljoner kronor. Därför försvinner 12 befattningar på utrikesdepartementet i Stockholm och videokonferenser ska ersätta en del resor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag