Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brett stöd för ny lag om åldersbedömning

<p>"Risken är ju att du inte får rätt straff till rätt person, och att folk utger sig för att vara yngre än vad de är. Därför går vi snabbt fram och ändrar den här lagen", har inrikesminsiter Anders Ygeman sagt tidigare.<br></p>Foto: Jonas Ekströmer/TT
"I vår budget för 2017 har vi avsatt mer pengar till Rättsmedicinalverket som har fått regeringens uppdrag att ta fram nya metoder för åldersbedömningar", säger Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna.Foto: Jessica Gow/TT
"Vi har hela tiden haft inställningen att i tveksamma fall ska man kunna använda en medicinsk åldersbedömning", säger Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiska talesperson.Foto: Centerpartiet

Det finns brett politiskt stöd för att ändra lagen för medicinsk åldersbedömning för att bedöma om någon är straffmyndig.

En ny lag kan vara på plats den 1 juli nästa år.

– Risken är ju att du inte får rätt straff till rätt person, och att folk utger sig för att vara yngre än vad de är, har inrikesminister Anders Ygeman sagt till SR.

Fallet i Uppsala, där fem tonårspojkar våldtog en yngre pojke i ett skogsparti, har upprört många - men också väckt flera frågetecken, framför allt kring åldersbedömningar i rättsfall.

En av gärningsmännen, en pojke med afghanskt medborgarskap, bedöms av Migrationsverket vara 18 år. Men själv hävdar han att han är 17 år gammal, och åklagaren yrkade inte på något annat.

Det gjorde att han dömdes till sluten ungdomsvård, i stället för ett längre fängelsestraff.

– Det här kommer att bli ett bli ett bestående problem framöver, i de här gränsdragningsfallen. Du kommer aldrig medicinskt kunna fastställa en ålder, utan det är mer i grova drag, sa Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och nuvarande ordförande för Brottsofferjouren.

Ingen av gärningsmännen utvisades, som åklagaren yrkat på, då tingsrätten ansåg att de "mot bakgrund av deras ålder samt säkerhetsläget i Afghanistan skulle drabbas mycket hårt av utvisning".

"Mycket bekymmersamt och allvarligt"

En intressant omständighet i sammanhanget är att en dom i Högsta domstolen från den 23 december i år, bara dagar innan domen om gruppvåldtäkten i Uppsala, slog fast att medicinska åldersbedömningar inte får utföras i syfte att fastställa en brottsmisstänkts ålder.

– Det är mycket bekymmersamt och allvarligt. Liberalerna kräver att lagstiftningen ska täppas till. I vår budget för 2017 har vi avsatt mer pengar till Rättsmedicinalverket som har fått regeringens uppdrag att ta fram nya metoder för åldersbedömningar. Det ska inte minst gälla när man är föremål för en juridisk process, säger Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna.

"I vår budget för 2017 har vi avsatt mer pengar till Rättsmedicinalverket som har fått regeringens uppdrag att ta fram nya metoder för åldersbedömningar", säger Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna.Foto: Jessica Gow / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Även Centerpartiet, och den rättspolitiska talespersonen Johan Hedin, är inne på samma spår.

– Vi har hela tiden haft inställningen att i tveksamma fall ska man kunna använda en medicinsk åldersbedömning, under förutsättning att det är en rättssäker metod, säger han.

 

LÄS MER: Därför slapp pojkarna fängelse

 

Anders Ygeman: "Risken är att du inte får rätt straff"

Samma dag som domen i Högsta domstolen kom meddelade regeringen att man vill ändra lagen, vilket bland annat SR rapporterade om.

– Risken är ju att du inte får rätt straff till rätt person, och att folk utger sig för att vara yngre än vad de är. Därför går vi snabbt fram och ändrar den här lagen, sa inrikesminister Anders Ygeman (S) till SR.

Den nya lagen väntas träda i kraft redan första juli nästa år.

– Ett lagstöd för att kunna göra åldersbedömningar är viktigt för att man inte ska kunna missbruka en falsk ålder och också ge skydd för minderåriga gärningsmän så att de inte får ett annat straff än de skulle ha, sa Anders Ygeman till SR.

"Ska vara ställt bortom rimligt tvivel"

Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem är dock skeptisk till vilken effekt det kan få.

– Man ska inte tro att det blir någon "Sesam, öppna dig"-lösning, även om jag tycker det är bra att regeringen gör det, säger han.

– Det finns bevisproblem i straffrätten hela tiden. Det ska vara ställt bortom rimligt tvivel.

Expressen har sökt företrädare för samtliga riksdagspartier.