Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Breonna Taylor dödades – ingen polis anklagas

Under en demonstration för Breonna Taylor körde en bil över folk på gatan.
Efter Breonna Taylors död har stora protester hållits i USA.
Foto: STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK / STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Efter Breonna Taylors död har stora protester hållits i USA.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Efter Breonna Taylors död har stora protester hållits i USA.
Foto: MARK LYONS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I en knarkrazzia bröt sig tre civilklädda poliser sig in med våld – pojkvännen Kenneth Walker sträckte sig omedelbart efter sitt vapen. 

Poliserna svarade på elden och Breonna Taylor sköts till döds i sin egen lägenhet.

Men ingen av poliserna anklagas nu för hennes död. 

De dödliga skotten skakade inte bara om USA. Tillsammans med dödsfallet av George Floys uppstod kort efter Black Lives Matter-protester världen över. 

Det var den 13 mars i år som de tre poliserna i en knarkrazzia i området gick in i Breonna Taylors lägenhet. Pojkvännen Kenneth Walker trodde att det var inbrottstjuvar och gjorde sig redo för att försvara sig. 

– Det handlar inte om etnicitet som folk försöker göra gällande. Det är inte det. Det handlar om att vi gjorde vårt jobb, vi gick in, jag blev skjuten, vi besvarade elden, säger polisen Jonathan Mattingly.

– Det är inte som att vi jagade någon. Det är inte ett knä på en nacke. Det är inte alls så. 

”Inget annat är rättvisa”

Den polis som avlossade skottet, Brett Hankison, anklagas nu för att ha skjutit i en lägenhet – men han är inte misstänkt för att ha vållat Breonna Taylors död. Beslutet står kvar trots en överklagan.

Sedan tidigare har Breonna Taylors familj stämt Kentucky och nått en förlikning på motsvarande 115 miljoner kronor, enligt BBC. 

Men någon rättvisa finns inte, enligt Kenneth Walker, som nyligen intervjuats i CNN.

– Om Breonna satt bredvid mig, inget annat är rättvisa, säger han.

Polisrapporten som släpps innehåller, enligt BBC, flera felaktigheter. Bland annat listades Breonna Taylors skador som ”inga” och poliserna uppgav att de inte bröt sig in med kraft. 

Brett Hankinson har nu fått sparken, eftersom han ”i blind sköt tio skott” under razzian. De andra två poliserna har fått nya arbetsuppgifter.

Se också:

26-åringen sköts ihjäl i USA – protester i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.