Breiviks tårar rann när manifestfilm visades

Publicerad

OSLO. Han rörde inte en min när åklagaren läste upp detaljerade beskrivningar av de 77 morden.

Men när Anders Behring Breivik fick se sin egen fim "Knights templar – 2083" började tårarna strömma nedför hans kinder.

Rättegången mot Anders Behring Breivik fortsatte på måndagsförmiddagen med att åklagaren Svein Holden presenterade sin sak för rätten.

Åklagaren gick igenom Breiviks liv från 1995 fram till de sista förberedelserna av attentatet.

Rätten fick bland annat höra att Breivik slutade skolan 1997 och jobbade som telefonförsäljare fram till 2003. Han startar under denna tid flera företag, men har ingen lycka med affärerna förrän han börjar sälja falska diplom på nätet.

Upplägget var mycket lönsamt för Breivik som bland annat anställer två personer.

Spelade

2006 slutade han med företagsverksamheten. Han flyttar hem till sin mamma och under det kommande året ägnar han sig mest åt att spela dataspelet World of Warcraft.

Hans karaktär heter "Justicar Andersnordic".

Under samma tid jobbar han med det manifest som han offentliggör på attentatsdagen.

En "sammanfattning" av manifestet finns i filmen "Knights Templar – 2083" som Breivik la ut på nätet den 22 juli.

Grät i flera minuter

När filmen visade i rätten visade Anders Behring Breivik för första gången känslor under rättegången.

Massmördaren började störtgråta. Han grät i flera minuter och kunde inte sluta förrän filmen var över.

Då började han tala med sin advokat, och efter ett tag kom ett leende på hans läppar.

Tidigare under rättegången – när åklagarna i detalj beskrivit de 77 morden – har han inte rört en min.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag