Egna albumet. En idyllisk familjebild i Anders Behring Breiviks fotoalbum som han lagt upp på internet. Foto: Privat
Egna albumet. En idyllisk familjebild i Anders Behring Breiviks fotoalbum som han lagt upp på internet. Foto: Privat

Breiviks styvmamma: "Jag är helt i chock"

Publicerad
Uppdaterad
Åsgårdstrand/Los Angeles. Hon var gift med Anders Behring Breiviks far och ville adoptera Anders när han var en liten pojke.
Exklusivt för Expressen berättar den norska terroristens styvmamma om deras relation, känslorna för styvsonen i dag och varför hon väljer att inte följa rättegången.
- Detta är fruktansvärt.
Den idylliska kuststaden Åsgårdstrand ligger cirka en timmes bilfärd från Oslo. Här bor Anders Behring Breiviks styvmor.
När Expressen ringer på är hon väldigt trött, nedringd av hela världens journalistkår. Men väljer ändå att prata med oss via porttelefonen.
- Jag är trött och har inte kunnat sova de senaste dagarna. Det här är helt ofattbart.
Anders Behring Breiviks föräldrar skilde sig när han var ett år. Hans biologiska mamma fick vårdnaden och han bodde med henne i Oslo under sin uppväxt. Men Behring Breivik hälsade regelbundet på sin pappa och styvmamma.
I manifestet som Behring Breivik lät sprida inför dådet berättar han om sin styvmor. Han skriver att hon ville adoptera honom för att uppfostra honom i Paris där de bodde då. Men hon och pappan förlorade vårdnadstvisten.

"Är helt i chock"

Styvmodern stod honom nära, hon tyckte verkligen om honom. När de sågs berättade han att han skrev på manifestet, men avslöjade inga detaljer.
- Jag visste att han var upptagen av islam, men jag trodde aldrig att han hade sådana tankar. Jag är helt i chock, kan inte tro att det är sant, säger hon.
När Anders Behring Breivik var tolv år skilde hon sig från Anders pappa. Hon fortsatte att hålla kontakten. De träffades så sent som i mars.
- Det var trevligt som det alltid är när vi träffas. Vi pratade som vanligt, det var inget märkvärdigt, bekräftar hon.
Hon tänker inte följa rättegången.
- Jag väljer att resa bort för att slippa uppståndelsen.
Anders Behring Breivik har fyra halvsyskon, två halvbröder och en halvsyster på pappans sida och en halvsyster på mammans sida. Samtliga är äldre än honom. Alla nämns i hans manifest.
Hans halvsyster på mammans sida, flyttade till Los Angeles för 14 år sedan. Anders Behring Breivik skriver i sitt manifest att hon var den av syskonen som stod honom närmast. Hon är gift och bor med sin man och två små barn i en enkel fastighet med tre lägenheter där hon är hyresvärd.
Hon försvann tidigt i lördags morse, enligt grannarna.

CIA kom på besök

Vid klockan åtta på söndagskvällen knackade två kostymklädda herrar med polisbrickor på. Enligt obekräftade uppgifter kan det ha varit CIA som var där för att fråga om systern haft kontakt med sin bror.
Anders Behring Breiviks ena halvbror på pappans sida bor i ett 1800-talshus i ett exklusivt område i Oslo.
- Jag har inte sett honom på länge, säger en granne.
Ingen svarar på portsignalen och det kakelklädda trapphuset lyser öde.
Halvsystern bor i en mindre exklusiv del i en av Norges rikaste kom-muner. Men halvsysterns rödbruna radhus i det lummiga familjeområdet står övergivet. Som om det lämnats i all hast. På verandan har någon lämnat färgburkar och skräp och runt dörrklockan sitter skyddstejpen kvar. Penslarna står nedstuckna i vattenhinkar.
En som valt att bryta tystnaden är pappan, Jens David Breivik.
Han bor i en by på den franska landsbygden.
I söndags valde han att göra en längre, exklusiv intervju med Expressen.
Han hade en bra relation med sin son tills sonen var 15 år gammal. Anders Behring Breivik försökte att kontakta sin far för fem år sedan, men det rann ut i sanden.

Körde bort journalisterna

Efter Expressens intervju omringades villan av journalister från hela världen.
Polisen blev tvungen att skicka i väg pressuppbådet. Själv satt pappan och surfade efter nyheter och tittade på BBC.
- Jag tänker att Anders måste vara väldigt sjuk.
Hoppas du att han kommer ut?
- Nej. Jag hoppas att han blir sittande där resten av livet, avslutar han intervjun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag