Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen
 Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen

Breiviks psykbetyg var "extremt" dåligt

Publicerad
Uppdaterad
Anders Behring Breivik fick bara 2 poäng av hundra möjliga på ett psykologiskt prov.
Folk med så lågt reslutat kan varken, äta själv, tvätta sig eller ta på sig skorna, skriver norska Aftenposten.
- Det är extremt lågt, säger forskaren Monrad Aas till tidningen.
Osloterroristen har genomgått en omfattande psykiatrisk undersökning.
För att bedöma hans diagnos använde experterna bland annat skalan "Global assessment functioning score", Gaf, som har använts sedan 1960-talet, skriver Aftenposten.
I Gaf-skalan kan man få ett reslutat mellan 0 och 100 - och Breivik fick 2. Det innebär, enligt Aftenposten, att han anses vara så farlig för sig själv att han behöver konstant tillsyn.

"Skalans absoluta botten"

Den låga siffran har överraskat många experter. - Det överaskar mig att han får så lågt resultat. Han har läst mycket psykologi, historia och politisk litteratur. Även om han inte hade ett jobb hade han tillräckligt hög funktionsnivå för att planera och genomföra de handlingar han gjorde, säger Svenn Torgersen, professor i klinisk psykologi, till Aftenposten.
- Det är extremt lågt. En Gaf-score på 2 är så nära skalans absoluta botten som man kan komma, säger Monrad Aas som har forskat på användningen av Gaf.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag