Expressen träffade Jens Breivik tidigare.
Expressen träffade Jens Breivik tidigare.

Breiviks pappa: "Jag tänkte ta mitt liv"

Publicerad

Anders Behring Breiviks far Jens hade inte träffat sin son på åratal när han läste om massakern på Utøya.

I en öppenhjärtig intervju med den brittiska tidningen The Guardian berättar han om skammen.

- Jag tänkte allvarligt på att ta mitt eget liv, säger han.

På måndag börjar rättegången mot Osloterroristen Anders Behring Breivik i Norge.

Trots att hans pappa Jens inte träffat sin son sedan 1995 har han lidit av svåra skuldkänslor sedan terrordådet.

– Jag var helt... chockad. Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag kunde inte... jag klarade inte av att göra någonting. Jag satt med ansiktet i mina händer. Det var hemskt. Jag klarade inte av det, säger han till The Guardian om när han fick reda på att det var hans son som låg bakom den värsta massakern i Europa i modern fredstid.

"Skamkänslor och vanära"

Nu, flera månader efter attacken den 22 juli förra året, känner han sig fortfarande dålig.

– Jag blir hela tiden påmind om vem jag är. Under de första veckorna tänkte jag allvarligt på att ta mitt eget liv. Jag kommer för alltid fråga mig hur någon kunde utveckla sådana tankar. Och om jag kunde ha gjort någonting.

Jens Breivik var diplomat innan han pensionerade sig. Han skilde sig från Anders Behring Breiviks mamma när sonen var nyfödd och bor numera på landsbygden i Frankrike.

Både han och hans fru är övertygade om att de aldrig kommer att kunna återvända till Norge.

– En del menar att jag bär skuld till det som hänt. Jag känner skamkänslor och vanära. Kanske... kanske kan man skylla på mig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag