Breiviks liv i fängelset – medfången bröt ihop

Kronprinsen höll tal vid minnesceremonin på Utøya.
Breivik vid en överklagansrättegång om sina fängelseförhållanden 2017. Han förlorade.
Foto: LISE AASERUD / AP TT NYHETSBYRÅN
Anders Behring Breivik dömdes till ”förvaring”, Norges strängaste straff år 2012. Straffet avtjänas på högriskanstalten Skien, sydväst om Oslo.
Foto: SCHRøDER, TOR ERIK / NTB SCANPIX SCANPIX SWEDEN

Anders Behring Breivik har levt isolerad i nio år på en högriskanstalt i södra Norge.

Han påstår att behandlingen strider mot mänskliga rättigheter, men norska staten håller inte med.

En enda medfånge har träffat honom – och bröt ihop.

Sedan Anders Behring Breivik dömdes till ”förvaring”, Norges strängaste straff, 2012 har han levt i princip helt isolerad från omvärlden på högriskanstalten Skien sydväst om Oslo.

Han har tillgång till en dator utan internet, tv-spel, böcker och träningsmaskiner – men får inte träffa några andra människor än personalen, fängelseprästen och andra personer som är där i sitt yrke. Ett undantag var hans mor, som besökte honom innan hon dog 2013.

Den dömde terroristen förfogar över tre celler på åtta kvadratmeter vardera, som han kan röra sig mellan. Han sover i en cell, tränar i en och gör andra saker i den tredje. Breivik, som numera kallar sig Fjotolf Hansen, kan även laga mat och tvätta sina kläder själv.

”Barnspel”

Och ensamheten har tagit ut sin rätt på 42-åringen. Breivik har slutat studera, hotat med hungerstrejk och hävdar att behandlingen strider mot hans mänskliga rättigheter.

”Att studera och upprätthålla relationer under dessa förhållanden är inte mänskligt”, skrev han i ett brev till The Local 2015.

En av punkterna gällde hans tv-spel. 2014 klagade han på att han bara fick spela ”barnspel” som ”Rayman Returns” på sitt Playstation.

”Det är ett spel för treåringar”, sa han i klagomålet.

Rättegången mellan Breivik och norska staten angående hans klagomål avgjordes i fängelsets gympasal.
Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Under rättegången gjorde Breivik Hilter-hälsningen.
Foto: POPPE, CORNELIUS / AP POOL NTB SCANPIX
77 personer mördades vid massakern på Utøya den 22 juli 2011.
Foto: SINDRE THORESEN LøNNES / SCANPIX NORWAY TT NYHETSBYRÅN
Utøya, två dagar efter attentatet.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Under en uppmärksammade rättegång 2016 stämde han den norska regeringen för behandlingen i fängelset – som han ansåg stred mot Europakonventionen. Enligt Breivik har fängelsevakterna täckt över hans fönster så han inte får se dagsljuset, och han påstod bland annat att vakterna väcker honom mitt i natten och att han tvingas använda handfängsel allt för ofta.

Men så fort fängelsevakterna tog av honom handklovarna i rättegångssalen 2016 gjorde han en Hitler-hälsning. Den norska tingsrätten gav honom rätt på vissa punkter, men hovrätten upphävde deras beslut – och slår fast att behandlingen inte bryter mot några rättigheter.

Ingen ånger

Breivik har inte visat någon ånger för attacken i Oslo och massakern på Utøya, under vilka 77 personer dog. Tvärtom har han försökt att skicka hundratals brev till andra högerextremister och nazister runtom i världen – och har försökt bilda allianser med bland andra mördarna Peter Mangs och tyska Beata Zschäpe.

Massmördaren har även försökt använda sig av ”nazistiska kontaktannonser”, och får enligt egen utsago många brev från kvinnliga beundrare.

– På Breiviks anslagstavla finns en lång rad exempel på kvinnor som skickat bilder till honom, säger regeringsadvokaten Fredrik Sejerstad till NTB. 

Nästa alla brev han skickar konfiskeras dock, inklusive de till de två dömda högerextremisterna. 

Skiens fängelse, där Anders Behring Breivik är inspärrad.
Foto: SCHRøDER, TOR ERIK / NTB SCANPIX SCANPIX SWEDEN
Breivik vid rättegången om hans klagomål mot staten.
Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Den enda medfången som träffat Breivik är mångbrottslingen Ronny Danielsen – ett besök som skedde hösten 2019. I en intervju med norska TV2 berättade han om mötet.

– Vi hälsade, och jag sa ”det du gjorde, det pratar vi inte om”. Jag hade förberett mig för att kunna skilja person från handling.

Bröt ihop

Samtalet övervakades av mellan sju och nio fängelseanställda. Enligt Danielsen försökte Breivik att bli vän med honom. Massmördaren berättade om affärsplaner för när han skulle släppas ut.

– Det var märkligt att prata om. Han kommer ju aldrig att släppas.

Efter mötet snurrade tankarna och han var nära på att bryta ihop. Scener från dramaserien ”22 juli”, om massakern, spelades upp i Danielsens huvud. Inför andra träffen var han osäker på om han skulle klara det.

– Ganska tidigt vid det andra samtalet så slog det nästan slint. Jag var nära att hoppa över bordet. Jag kunde inte skilja människa från gärning längre.

– Men vakterna var väldigt proffsiga. De såg vad som hände inom mig och avbröt mötet.

Fängelsedomen ”förvaring” kan gälla högst 21 år åt gången. Men en domstol kan förlänga den med fem år i taget hur många gånger som helst. Alltså kan Breivik i praktiken sitta fängslad på livstid.

Astrid W. E. Hoem var en av de överlevande vid terrorattentatet på Utøya.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.