Foto: Scanpix Norway
 Foto: Scanpix Norway

"Breiviks kontakt var med vid massakern"

Publicerad

Han pekas ut som Anders Behring Breiviks serbiske kontakt.

Milorad Pelemis, som deltog i massakern i Srebrenica, tros ha mött Osloterroristen i Liberia enligt det bosniska magasinet Slobodna Bosna.

Breivik har sagt att han inspirerades av serben.

Anders Behring Breivik har tidigare sagt att han mötte en serbisk krigsförbrytare i Liberia 2002.

Breivik har sagt att det var den serbiske nationalisten som inspirerade honom till bomben i Oslo och massakern på Utøya.

Identiteten på den serbiske mannen har varit okänd - men enligt det ansedda bosniska magasinet Slobodna Bosna ska det röra sig om en viss Milorad Pelemis, skriver NRK.

Stämplar i passet

Tidningen refererar till källor inom den serbiske säkerhetstjänsten.

Milorad Pelemis var med i den bosnienserbiska 10:e sabotageenheten deltog i massakern i Srebrenica då 8 000 civila dödades 1995.

Efter kriget reste många i enheten till Afrika, där de enligt Slobodna Bosna var legoknektar. Flera ska ha varit i Liberia

Breivik hade stämplar i sitt pass som stöder påståendet att han var i Liberia 2002.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag