Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Breivik vill släppas i förtid – anmäler norska staten

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Arkivbild.Foto: OLLE SPORRONG
Anders Behring Breivik/Fjotolf Hansen.Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Norske terroristen Anders Behring Breivik vill släppas från fängelset i förtid. Samtidigt så förbereder han en ny rättegång för brott mot mänskliga rättigheter mot norska staten. 

– På uppdrag av honom har jag lämnat in en begäran om villkorlig dom, säger Breiviks advokat, Øystein Storrvik till till Verdens gang.

22 juli 2011 dödade Anders Behring Breivik 77 människor i två terrorattentat i Norge. Först låg han bakom den bomb som exploderade i regeringskvarteren i Oslo, och som dödade åtta människor. 

Sedan åkte han till norska ön Utøya och sköt ihjäl 69 barn och vuxna. I april året därpå dömdes han till lagens hårdaste straff, 21 år i fängelse. 

Nu begär Norges dödligaste terrorist att han ska släppas på prov. Breiviks advokat, Øystein Storrvik, berättar för VG:

– På uppdrag av honom har jag lämnat in en begäran om villkorlig dom, säger Storrvik till VG.

 – Det kommer att hållas en domstolsförhandling om han ska släppas på prov. Den juridiska frågan är om villkoren för att han ska fortsätta att hållas kvar i förvar har uppfyllts, säger Storrvik.

Förbereder rättegång mot norska staten

Sedan terrordåden och domen har Anders Behring Breivik lagt till ett nytt namn, Fjotolf Hansen. Han har dessutom anmält norska staten för brott mot mänskliga rättigheter, 2015, efter att han suttit isolerad från andra fångar. Alla de norska instanserna frikände norska staten, så gjorde även Europadomstolen i Strasbourg.

Men nu har han anmält staten på nytt, och hoppas på en ny prövning.

– Vi planerar att följa upp framställningen med en ny rättegång om hållbarheten av en så lång isolering enligt Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Det har nu gått så länge sedan frågan behandlades, säger advokaten.

Leif GW: Man slås ju av hur lik Tarrant är Breivik

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.