Breivik hade flera bilder på sig själv i manifestet. Foto: Faksimil från Breiviks manifest
Breivik hade flera bilder på sig själv i manifestet. Foto: Faksimil från Breiviks manifest

Breivik skickade sitt manifest till världen

Publicerad

Anders Behring Breivik skickade ett manifest till tusentals människor över hela världen - en timme och 17 minuter före hans bomb detonerade i Oslo.

I manifestet beskriver han sin världsbild - och sitt hat mot multikulturalism och "kulturmarxister".

Han redogör även i detalj hur han tillverkade sin terrorbomb.

Det 1 500 sidor långa manifestet "2083 – A European Declaration of Independence" skrev Anders Behring Breivik under pseudonymen Anders Berwick.

I manifestet beskriver Breivik sin ideologi som går ut på att Europa ligger i krig med islam. Han beskriver sig själv som bland annat kulturkonservativ och skriver att "förrädare", såsom "kulturmarxister" och andra som inte delar hans världsbild, ska avrättas.

Påstår att han var riddare

I manifestet finns också en utförlig dagbok. Han beskriver bland annat sig själv och sin uppväxt i Oslo. Han redogör också i detalj hur han planerade sitt terrorattentat och kommer med tips på hur man ska göra.

Han publicerade också flera bilder på sig själv, bland annat i en tempelriddardräkt och poserandes med vapen.

I manifestet påstår Anders Behring Breivik att han tillhör en internationell tempelriddarorden vars mål är att utrota islam i Europa. Men polisutredningen har inte hittat några som helst bevis för att en sådan orden skulle finnas på riktigt.

Skickades till svenskar

En timme och 17 minuter innan hans bomb briserade skickade Breivik ut manifestet till tusentals personer över hela världen.

I Sverige fick minst 18 personer, de flesta med anknytning till det lilla högerextrema partiet Nationaldemokraterna (ND), ta emot det tunga mejlet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag