Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Breivik sänder brev till extremister

Anders Behring Breivik har precis flyttats från Ila till Skien-fängelset. Enligt nya uppgifter lägger han mellan åtta och tio timmar per dag på att skriva brev.
Foto: Alexander Widding / Demotix

Anders Behring Breivik skickar brev till högerextremister och ber dem om hjälp att fortsätta kampen. Fängelset överväger att ingripa.

Sedan rättegången mot Breivik avslutades för sommarferierna har Breivik använt mycket av sin tid i Ila-fängelset till att skriva, skriver VG.

Själv anger Breivik att han använder åtta–tio timmar till att skriva brev, uppger hans försvarsadvokat Vibeke Hein Baera. Två av breven han skickat har samma innehåll, men olika mottagare. I breven framgår hur han vill gå till väga för att bekämpa värderingarna i det norska samhället.

Ska skriva böcker

Breivik skriver att han planerar att skriva tre böcker: en om terrorangreppet, en om ideologin och en om framtiden.

Nätverk för extremister

Han vill också bilda ett nätverk för extremister utanför fängelsemurarna som ska bära namnet Conservative revolutionary movement. Han ser då framför sig en grupp bestående av 50 högerextrema aktivister. Han vill därutöver skapa ett fängelsenätverk.

Har fått 600 brev

Fängelset har fått besked från justitiedepartementet att breven ska ses i en kontext med manifestet och de handlingar han begått. Fängelsedirektören Knut Bjarkeid vill dock inte säga om breven stoppats.

Själv har Breivik fått närmare 600 brev under sin tid i fängelset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.