Anders Behring Breivik har precis flyttats från Ila till Skien-fängelset. Enligt nya uppgifter lägger han mellan åtta och tio timmar per dag på att skriva brev. Foto: Alexander Widding / Demotix
Anders Behring Breivik har precis flyttats från Ila till Skien-fängelset. Enligt nya uppgifter lägger han mellan åtta och tio timmar per dag på att skriva brev.  Foto: Alexander Widding / Demotix

Breivik sänder brev till extremister

Publicerad

Anders Behring Breivik skickar brev till högerextremister och ber dem om hjälp att fortsätta kampen. Fängelset överväger att ingripa.

Sedan rättegången mot Breivik avslutades för sommarferierna har Breivik använt mycket av sin tid i Ila-fängelset till att skriva, skriver VG.

Själv anger Breivik att han använder åtta–tio timmar till att skriva brev, uppger hans försvarsadvokat Vibeke Hein Baera. Två av breven han skickat har samma innehåll, men olika mottagare. I breven framgår hur han vill gå till väga för att bekämpa värderingarna i det norska samhället.

Ska skriva böcker

Breivik skriver att han planerar att skriva tre böcker: en om terrorangreppet, en om ideologin och en om framtiden.

Nätverk för extremister

Han vill också bilda ett nätverk för extremister utanför fängelsemurarna som ska bära namnet Conservative revolutionary movement. Han ser då framför sig en grupp bestående av 50 högerextrema aktivister. Han vill därutöver skapa ett fängelsenätverk.

Har fått 600 brev

Fängelset har fått besked från justitiedepartementet att breven ska ses i en kontext med manifestet och de handlingar han begått. Fängelsedirektören Knut Bjarkeid vill dock inte säga om breven stoppats.

Själv har Breivik fått närmare 600 brev under sin tid i fängelset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag