Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Breivik: Jag skrek för att de skulle drunkna

Foto: Alexander Widding/All Over Press

Anders Behring Breivik skrek att han skulle döda dem som simmade från ön.

På fredagen förklarade han varför i rättsalen.

– Det var ett taktiskt uttalande och ett beräknat psykologiskt angrepp för att demoralisera, sa terroristen enligt Dagbladet.

En stor del av rättegången mot Anders Behring Breivik har rört hans agerande under massakern på Utøya.

Advokaterna har som mål att deras klient ska bedömas som tillförlitlig. En vanlig fråga från dem till de överlevande har varit om Breivik skrek eller sa något när han gick omkring och dödade folk på ön. De flesta har svarat att Breivik var tyst, vilket försvaret skulle kunna använda som bevis för att gärningsmannen inte är sinnessjuk.

Men när överlevaren Adrian Pracon vittnade på fredagen berättade han att Breivik skrek saker till dem som gav sig ut i det kalla vattnet för att simma från ön.

– Jag ska döda er alla, sa Breivik enligt Pracon.

"Taktiskt uttalande"

Efter dennes vittnesmål bad Breivik att få kommentera saken, och han bekräftade då uppgiften.

– Jag har inte bekräftat i polisförhör att jag ropade, för jag minns inte så mycket från när jag var vid den delen av ön (sydspetsen), men när han (Pracon) säger det så minns jag, sa Breivik som sedan var noga med att förklara att ropen inte hade något med sinnesförvirring att göra:

– Det var varken känslor eller ilska. Det var ett taktiskt uttalande och ett beräknat psykologiskt angrepp för att demoralisera dem som simmade. Chansen skulle öka för att de skulle drunkna, sa Breivik enligt Dagbladets direktrapportering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.