Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Breivik hyllade Peter Mangs i sitt försvarstal

Foto: Reuters

OSLO. Anders Behring Breivik hyllade den misstänkte serieskytten i Malmö i sitt anförande i Oslo tingsrätt på tisdagsförmiddagen.

Han menar att han själv och Mangs är delar av nationalistiska förtrupper i ett kommande krig.

– Vi är fotsoldater i den nationalistiska revolutionen, sa Breivik.

Det är sedan tidigare känt att Anders Behring Breivik känner en samhörighet med den misstänkte serieskytte i Malmö, Peter Mangs.

När han under tisdagen höll sitt 13 sidor långa anförande som han menar förklarar varför han begick dåden i Oslo och på Utöya återkom Breivik flera gånger till Peter Mangs.

Han tog honom och sig själv som exempel som delar av det han menar är militanta nationalistiska förtrupper som inlett den väpnade kampen mellan det Breivik kallar multikulturalister och nationalister som han tror kommer att komma inom 10 till 15 år.

– Blod kommer att rinna på gatorna i Europas storstäder, sa Breivik.

"Tar ansvar"

Han sa att det är viktigt att sådana som han och Mangs "tar ansvar" och begår väpnade attacker.

Han tog även andra exempel på personer som agerat på ett liknande sett som han själv.

– De är alla perfekta riddare, fotsoldater i den nationalistiska revolutionen, sa Breivik.

Breivik agerade lugnt och artigt i rätten. Han sa att han tonat ner sitt anförande med tanke på offren och deras anhöriga. Han drog över tiden rejält och domaren bad honom sluta, men Breivik stod på sig och fick sin vilja igenom.

Indoktrinerade

Åklagare Svein Holden stödde honom och sa att det var viktigt att han fick ge sin egen förklaring som i korthet går ut på att det Breivik kallar marxister inom media och politiken håller på att krossa den norska kulturen genom att tillåta att det multikulturella samhället har uppstått.

De han sköt på Utøya var inte oskyldiga, enligt Breivik, som kallade dem indoktrinerade politiska aktivister.

– AUF är som Hitler jugend, sa han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.