Enligt den brittiska tidningen The Telegraph har Behring Breivik haft omfattande kontakt med EDL. Foto: Scanpix
Enligt den brittiska tidningen The Telegraph har Behring Breivik haft omfattande kontakt med EDL. Foto: Scanpix

Breivik hyllade högerextremister

Publicerad
Uppdaterad
Terrormisstänkte Anders Behring Breivik hyllade den högerextrema gruppen English defence league - och menade att den var en välsignelse för Europa.
En medlem berättar att 32-åringen hade en hypnotisk effekt på internet.
- Det är som Hitler, säger han.
Behring Breivik skriver i det över 1 500 sidor långa manifestet att Sigurd Jorsalfare historiskt sett var en ganska okänd hjälte som motsatte sig islamiseringen, och bland annat deltog i frigivningen av städer i Spanien och Mellanöstern.
Nu har norska TV2 hittat ett samtal mellan en person som kallar sig Sigurd Jorsalfare och andra personer som framstår som britter på den invandringsfientliga organisationen English defence league (EDL) diskussionsforum. Samtalet ska ha ägt rum den 9 mars i år.
Så här skriver Jorsalfare:
"Hälsningar från Norge. Hej till alla er engelsmän och kvinnor, ville bara säga att ni är en välsignelse för alla i Europa, i dessa mörka tider vänder sig hela Europa till er för inspiration, med eget hopp om att vi kan vända den här onda trenden med islamiseringen av vår kontinent. Gott, jag ville bara säga att ni bör framhålla ert goda arbete och att det är bra att se att andra bryr sig om sitt land och sitt arv."
Jorsalfare får frågan om han är medlem av Norwegian defence league (NDL).
"Jag var det, men sedan har det blivit nedlagt. Det var en demonstration i Oslo 26 februari, men efter det har polisens säkerhetstjänst satt oss på listan och sidan har stängts ned", skriver han.
Jorsalfare skriver även att den vänstervridna pressen i Norge gör att "folket går runt som idioter".

"Som Hitler"

Enligt den brittiska tidningen The Telegraph har Behring Breivik haft omfattande kontakt med EDL. Han ska ha träffat flera av ledarna i mars förra året medan den holländske islamkritiske politikern Geert Wilders besökte London, uppger norska Dagbladet.
En högt uppsatt medlem av EDL hävdar att 32-åringen hade en hypnotisk inverkan på organisationens medlemmar via Facebook.
– Jag pratade med honom ett par gånger via Facebook och han är mycket intelligent och duktig att sätta ord på saker. Jag upplevde honom som mycket vänlig, säger medlemmen till The Telegraph och fortsätter:
– Det är som Hitler. Folk sade att han var hypnotisk.

Förnekar officiell kontakt

I sitt manifest hävdar Behring Breivik att han har haft över 600 EDL-medlemmar som kompisar på Facebook, och att han har talat med flera medlemmar och ledare.
Men organisationen nekar till att ha haft officiella kontakter med 32-åringen.
"Vi kan kategoriskt avvisa att det har varit någon officiell kontakt mellan honom och EDL", står det på organisationens hemsida.

Hemlig tempelriddarorden

I manifestet skriver Behring Breivik att han var i London 2002 för att närvara vid organisationen PCCTS, Knights Templers möte. Målet var att starta en konservativ revolutionär rörelse i Västeuropa, skriver Dagbladet.
Scotland Yard utreder nu om Behring Breiviks påstående att han rekryterats till en hemlig tempelriddarorden i London stämmer, uppger The Telegraph.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag