Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Breivik: "De var inte oskyldiga"

Foto: Lise Aserud

Han hyllade serieskytten Peter Mangs och anklagande medierna för att svartmåla Sverigedemokraterna.

Han riktade sitt hat mot svensken Ali Esbatis sambo och sa att han inspirerats av al-Qaida.

På tisdagen förklarade Anders Behring Breivik med egna ord förklarade varför han begick de fruktansvärda dåden den 22 juli förra året.

– De var inte oskyldiga, utan aktivister som jobbade aktivt för marxisterna, sa han om ungdomarna han dödade på Utöya.

När rättegången återupptogs på tisdagsmorgonen fanns flera av offren och deras anhöriga på plats i rättshuset.

Advokat Geir Lippestad hade på förhand varnat för att det skulle komma att bli smärtsamt då hans klient skulle ge sin egen förklaring till varför han med kallt blod dödade 77 människor i Oslo och på Utöya.

Skrev om dödsstraff

Men rättegångsdagen började med en mindre skandal. Under natten avslöjades det att en av nämndemännen skrivit på Facebook strax efter terrordåden att Breivik borde dömas till döden.

Efter att rätten beslutat att nämndemannen Thomas Indrebrö var tvungen att lämna sitt uppdrag tog den misstänkte terroristen vid.

Han tog med sig ett 13 sidor långt dokument som han författat i häktet och gick sakta men säkert och satte sig i vittnesbåset.

Sedan började han vänd mot rätten att läsa högt. 

Med låg men ändå tydlig stämma berättade han om sina bevekelsegrunder för attentatet.

Breivik började oväntat med att säga att han av omtanke för offren tonat ner sitt anförande något.

– Jag tror att det ska vara inom acceptabla ramar, sa Breivik.

"Sofistikerat attentat"

Han förklarade sedan att han var en representant för Knights Templar-nätverket och den norska motståndsrörelsen mot marxism och feminism.

Sedan argumenterade han om varför han menar att han inte bör bedömas som psykiskt sjuk – vilket en rättspsykiatrisk utredning slagit fast att han här

– Jag har genomfört det mest sofistikerade attentatet i Europa sedan andra världskriget, sa Breivik.

En historiskt tillbakablick följde nu. Breivik menar att Europa varit en liberal diktatur sedan andra världskriget då Hitler föll. Enligt hans sett att se på saken har liberaler och vad han kallat kulturmarxister infiltrerat viktiga delar av samhället sedan dess, framför allt skolan och media. Representanter för dessa grupper har förtryckt och censurerat kulturkonservativa åsikter som han bär på, menar han.

Breivik tog bland annat Sverigedemokraterna som exempel. Enligt hans sett att se på saken svartmålas detta parti av det han menar är kulturmarxisterna inom media.

"Var inte oskyldiga"

Attentaten på Utöya och i Oslo utförde han för att förhindra att skydda Norge mot vad han menar är massinvandring" som enligt Breiviks sett att se på saken förstör den norska kulturen.

Breivik anser att Arbeiderpartiet, som haft makten i Norge under större delen av efterkrigstiden, är ansvarigt för invandringen.

Det var därför han slog till mot Utöya, där partiets ungdomsförbund hade sitt årliga sommarläger.

– De var inte oskyldiga, utan aktivister som jobbade aktivt för marxisterna, sa han i rätten.

Ungdomsförbundet liknade han vid Hitler augend – det tyska nazistpartiets ungdomsförbund vid tiden för andra världskriget.

– Genomförandet av lite barbari är i vissa fall nödvändiga för att förhindra ett större barbari, sa Breivik.

Han kallade sig själv och serieskytten i Malmö för förtrupper i ett krig som han tror kommer uppstå inom tio år mellan "kulturmarxister" och nationalister som han själv.

Vid flera tillfällen vad domaren honom att tona ner, och att börja runda av, men Breivik stod på sig: han ansåg det nödvändigt att läsa upp hela dokumentet. Både åklagarna och hans advokater ansåg att han borde tillåtas fortsätta – och så blev det.

När Breivik talade om attentatet på Utöya tog han speciellt upp svensken Ali Esbatis sambo, journalisten Marthe Michelet.

– En föredragshållare som känner ett sådant enormt hat mot vårt kulturella arv att hon valde att konvertera till islam, sa han.

Med Breivik hade fel – Marthe Michelet har inte konverterat.

– Det känns väldigt obehagligt, sa Ali Esbati, som själv var på Utöya under attacken, till Expressen.se tidigare under tisdagen.

"Målet långsiktigt"

Efter att Anders Behring Breivik var klar med sitt anförande förhördes han av en av åklagarna i fallet, Inga Bejer Engh.

Under förhöret berättade han att han inspirerats av al-Qaida. Han påstod också att folkrätten gav honom rätt att göra som han gjorde.

Han fick också frågor om Knights Templar – en organisation som det är oklart om den över huvud taget finns. Breivik såg stundtals osäker ut när detta kom upp, och han var fåordig när han skulle berätta om organisationen som han uppger att han fått kontakt med i London och Liberia för tio år sedan.

Breivik berättade också om varför han valt att tona ner sin retorik. Han försökte tidigare framstå som "pompös", men detta var ett misstag eftersom det bland annat innebar att han blev förklarad som sinnessjuk.

Han uppgav också att han är medveten om att det han gjort inte accepteras av alla – ens i sina egna kretsar.

Hans mål är långsiktigt, förklarade han. Attentaten kommer enligt Breivik att öka det han menar är censur – och det hoppas han ska leda till att fler nationalister radikaliseras.

– Ju fler som förlorar hoppet, desto fler kommer att radikaliseras, sa han.

Slutet av rättegångsdagen handlade om Breiviks liv i slutet av 90-talet och början av 2000-talet.

"Jag är sliten"

Han startade då flera företag och blev bland annat miljonär på att sälja förfalskade examensdiplom på nätet.

Han var även under några år medlem i det främlingsfientliga Fremskrittspartiet och hans åsikter radikaliserades då han enligt egen uppgift träffade Knights Templar-nätverket år 2002.

Precis innan det var dags att bryta för dagen pressades Breivik extra hårt. Åklagarna målade in honom i ett hörn och försökte slå hål på hans version.

Breivik blev genast nervös och svarade undvikande.

Han bad även om en tio minuter lång paus.

– Jag är sliten, sa Anders Behring Breivik.