Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Breivik bor i lyxcell i fängelset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anders Behring Breivik.
Foto: Scanpix Norway

Anders Behring Breivik har en privat avdelning med tre celler i fängelset, bland annat ett motionsrum.

Men han har tappat lusten för styrketräning och ägnar sig åt japansk meditation i stället, rapporterar norska tidningen VG.

Massmördaren sysselsätter sig också med att dra torra vitsar för kriminalvårdarna, titta på actionfilm och läsa om norsk historia.

Breivik har suttit 260 dagar på det norska fängelset Ila.

– Han trivs och vill inte flyttas, säger Breiviks försvarsadvokat Geir Lippestad till VG.

På anstalten har den norske terroristen en egen avdelning med tre rum på vardera sex kvadratmeter. Ett sovrum med toalett, ett arbetsrum och ett rum för träning med ribbstol, yogamatta och löpband.

Anabola steroider

Innan vansinnesdåden i Oslo och på Utøya förra sommaren tog Breivik anabola steroider. Nu när han inte har tillgång till dopingpreparat längre har hans lust att styrketräna försvunnit, uppger danska tidningen Ekstrabladet. I stället hänger sig Breivik åt japansk meditation varje morgon.

Det, i kombination med specialmat, har lett till att han tappat flera kilo. En kock i fängelset lagar en särskild meny med norsk husmanskost åt massmördaren.

Läser historia

Under sin vilotid ägnar sig Breivik åt att titta på actionrullar, lyssna på favoritradiokanalen P4 och läsa böcker om norsk historia.

– Jag räknar med att vara isolerad en lång tid, och tillgången på film, böcker och musik hjälper till att hantera det, säger Breivik till norsk polis enligt VG.

I sitt arbetsrum har Breivik ett skrivbord med en dator. Han har ingen tillgång till internet, men använder datorn till att föra dagbok och spela spel.

"Ångrar sig inte"

Enligt VG gillar Breivik även att dra "torra vitsar" för det trettiotal kriminalvårdare som noga bevakar honom. Säkerheten kring Breivik är hög och han får inte ha kontakt med andra intagna.

– Han ångrar sig inte. Han vill nog gå längre än så och säga att han grämer sig över att inte ha skadat fler, säger advokat Geir Lippestad till VG.

Den mycket uppmärksammade rättegången mot Anders Behring Breivik börjar den 16 april.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.