Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Breivik bemöter sina fiender i rättssalen

Anders Behring Breivik kämpar för att friskförklaras.

Under onsdagen kommer han att bemöta sina verkliga fiender i rättssalen – rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sørheim.

Tidigare under rättegången har han vid flera tillfällen hånfullt kallat dem Asbjørnsen og Moe – de norska motsvarigheterna till bröderna Grimm.

Anders Behring Breivik enda mål med rättegången mot honom som pågår i Oslo är att bli förklarad som tillräknelig, så att han kan dömas till fängelse.

Anledningen är att det är mycket viktigt för honom att det han gjorde ses som ett överlagt terrordåd, och inte ett verk av en psyksjuk galning.

Detta innebär att rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sørheim – som kom fram till att han är psyksjuk – är hans största fiender under rättegången.

Breivik har vid flera tillfällen under förhandlingarna bemött de två – som också befinner sig på plats i rättssalen – med hånfulla och ironiska kommentarer.

Hävdar 200 fel

Han menar att deras rapport innehåller mer än 200 felaktigheter och har kallat dem för Asbjørnsen og Moe, vilket syftar på Peter Christen Asbjørnsen och Jørgen Moe – norska motsvarigheter till bröderna Grimm som på 1800-talet sammanställde folksagor.

Under onsdagen kommer Anders Behring Breivik få lägga ut texten själv om psykiatrikerna under ett anförande.

– Han kommer huvudsakligen att kommentera rapporten själv, men vi kommer också att ställa några frågor, säger åklagaren Svein Holden till Dagbladets nätupplaga.

Vill framstå som frisk

Norska TV2:s expert, Pål Grøndahl, tror att Breivik kommer att fortsätta på sin huvudlinje i försvaret – att försöka framstå som frisk.

– Om jag baserar mig på det som har hänt så här långt kommer hans huvudmål vara att framstå så normal som möjligt, säger Pål Grøndahl till TV2:s nätupplaga.

Först i slutet av rättegången – antagligen under den tidiga sommaren – kommer båda rättspsykiatriska rapporterna att läggas fram.

Bomboffer vittnar

Den andra – genomförd av Terje Tørrisen och Agnar Aspaas – nådde slutsatsen att Breivik var och är tillräknelig.

Men även den rapporten kommer att avhandlas i rätten i veckan. Detta sedan den rättsmedicinska kommissionen i måndags begärt att Tørrisen och Aspaas ska förklara vissa saker närmre, bland annat varför de inte inhämtat information om Breiviks barndom och ungdom.

Under onsdagen kommer även Eivind Dahl Thoresen, 26, som skadades av bomben i Oslo, att vittna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.