Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bregott dyrare än någonsin

Följ senaste nytt i Expressens livesändning
Folk handlar mer på extrapris än någonsin, enligt Matpriskollen.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtalsämnet håller i sig: Bregott och Smör kostar mer och mer – och nu ännu mer. 

– Det stannar kanske inte än, säger Ulf Mazur vd för Matpriskollen.

Och de höga priserna har nu börjat märkas i försäljningen. 

48 kronor, 54 kronor, 67 kronor. Priset för ett paket Bregott har nått rekordnivåer.

Snittpriset på ett stort paket normalsaltat Bregott i dag är alltså 67 kronor vilket är en ökning med 40,9 procent. 

Enligt prisjämförelsetjänsten Matpriskollen, som länge följt de svenska matpriserna, är det mejeriprodukter som ökat mest i pris. 

– Bregott har blivit ikonen för matinflationen, säger vd:n Ulf Mazur. 

”Söker extrapriserna”

Även Arlas Smör ökar i pris. Sedan årets början har priset för 82 procentigt smör ökat med 38 procent. Snittpriset är i dag 67,40 kronor.  

Men ofta säljs smöret och bordssmöret till extrapris. Man kan fortfarande köpa smör till kampanjpris 39 kronor, vilket bara är en tia upp mot för ett år sedan och samma pris som i våra

– Är det så dyrt börjar folk haja till. Så folk handlar mer på extrapris än någonsin. Smör och Bregott är de största dragarna, så de är ofta på kampanj för att få in dig i butiken, säger Ulf Mazur. Det är en tydlig indikator på att konsumenter inte accepterar smörpriser på 70 spänn.

Nu börjar de höga priserna även märkas av i hushållens kylskåp. För just Bregott märks det genom en viss minskning i försäljning, enligt Arlas försäljningsdirektör Jens Olsson. 

– Vi säljer mer på kampanj just nu. Men efterfrågan på Bregott är fortfarande stor, och vi ser till exempel att fler köper Bregott mellan som är lite billigare då den har lite mindre mjölkfett i sig, säger han.

Högre kostnader för mjölkbonden

Priset i hyllorna sätts av butikerna. Men det är inflation och ökade kostnader för mjölkbönderna som har den verkliga påverkan på smörpriset. 

– Att priserna ökar beror på att vi befinner oss i ett kritiskt läge, exempelvis har kostnaderna på gård stigit enormt mycket för allt från foder till gödningsmedel, el och diesel, säger Jens Olsson. 

Om vi har nått toppen av smörpriserna återstår att se.

– Det är många faktorer som avgör om och när priserna kommer börja stabiliseras igen. Inflationen måste exempelvis ner, säger Jens Olsson. 

Smörprisökningen

Snittpriser för SMÖR 82%

Arla upp 38,1%
Icasmör upp 37%
Valio 34%
Garant 30,3%

Källa: Matpriskollen

TV: Kom billigare undan i jul – det här kan du köpa redan nu

Priserna på flera julklassiker riskerar att höjas

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.