Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bråvalla 2018 ställs in efter sexbrotten

– Jag har fått nog. Våld dödar festivalupplevelsen och kärleken till musiken, säger Folkert Koopmans, ägare och grundare av Bråvalla festival, i pressmeddelandet.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det blir ingen Bråvallafestival nästa år, meddelar arrangören FKP Scorpio i ett pressmeddelande.

Anledningen uppges vara förekomsten av sexbrott på festivalen.

– Det är fan inte okej. Vi accepterar det inte på vår festival, skriver arrangören i pressmeddelandet.

Årets Bråvalla ser ut att bli den sista, i alla fall på ett tag. I ett pressmeddelande meddelar arrangören att de anmälda sexuella ofredandena lett till att man inte längre anser det hållbart att hålla i festivalen nästa år.

På lördagen hade totalt elva sexuella ofredanden anmälts under festivalen. Bland annat avskedades en funktionär anställd av festivalen efter att ha anmälts i två fall när han kroppsvisiterade tjejer.

 I går anmälde en tonårsflicka att hon våldtogs mitt under Håkan Hellströms spelning. 

– Jag har fått nog. Våld dödar festivalupplevelsen och kärleken till musiken. Framför allt skadas människor. En är en för mycket, säger FKP Scorpios vd Folkert Koopmans, som grundat Bråvalla festival, i pressmeddelandet.

Ingen Bråvallafestival 2018

Arrangören FKP Scorpio menar att sexualbrotten har lett till att de inte kommer att arrangera festivalen 2018:

"Det finns inte ord för hur otroligt ledsna vi är över det här, och vi vill beklaga och fördöma det å det allvarligaste. Det är fan inte okej. Vi accepterar det inte på vår festival."

"Vi har gjort allt som står i vår makt att förebygga och på plats säkra festivalupplevelsen för våra besökare [...] Med det sagt så fortsätter sexuella ofredanden att förekomma. Vi har sett det på vår och andra festivaler de senaste åren och det är ett enormt samhällsproblem som drabbar varenda del av vårt samhälle. [...] Men vissa män, för det är män, kan tydligen inte bete sig. Det är en skam. Därför har vi beslutat att inte göra Bråvalla 2018."

Jan Björklund, partiledare för Liberalerna, är en av de som reagerat på händelserna.

– Gårdagens och tidigare händelser är avskyvärda, och att det återigen sker gör mig förbannad. Festivaler ska vara en plats för glädje - för alla. Det krävs krafttag från samhället, arrangörer, polisen, föräldrar och från oss män för att vi ska få stopp på det sexuella våldet mot kvinnor, säger han. 

Jan Björklund (L) reagerade starkt:– Gårdagens och tidigare händelser är avskyvärda.
Foto: SVEN LINDWALL

"Ett tydligt ställningstagande"

Enligt Kajsa Apelqvist, presschef för FKP Scorpio Sverige, beror pausen inte på de enskilda anmälningarna.

– Det handlar inte om att vi inte kan hantera problemet eller att problemet bor i festivaler, det handlar om att göra ett tydligt ställningstagande. Vi som arbetar med Bråvalla ser festivalen som företagets hjärta och är otroligt stolta över festivalen och det arbete som vi varje dag lägger ner på att skapa en plattform för musikälskare att mötas, säger hon i pressmeddelandet.

Men anmälningarna är inte det enda FKP Scorpio har haft problem med. I fjol gick Fkp Scorpio Sverige AB med cirka 35 miljoner kronor i förlust, enligt årsredovisningen.

Moderbolaget Fkp Scorpio Nordic AB med 75 miljoner kronor i förlust samma år, enligt SVT.

I ett nytt pressmeddelande svarar man på förlusterna man gjort. 

"Självklart är det inte bra ekonomiskt sett att driva en festival som associeras så starkt med våld eller otrygghet. Men att påstå att vi använder våldsbrott som svepskäl för att inte göra den ett år är märklig och cynisk spekulation", skriver man där.

Årets festival kommer att fortsätta som vanligt. Det finns inget besked om festivalen kommer att återupptas igen efter 2018.

FKP Scorpio vill inte kommentera beslutet ytterligare och hänvisar i nuläget till pressmeddelandet. Läs hela inlägget här nedan:

https://www.facebook.com/bravallafestivalen/posts/1696012000438813

LÄS MER: Efter våldtäkterna – så arbetar Bråvalla festival med trygghet

LÄS MER: Simon, 21, stoppade sexofredande – misshandlades av tre killar 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.