Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Brasiliens Trump” vann valet – förespråkar dödsstraff och tortyr

Högerextreme Jair Bolsonaro ser ut att vinna valet i Brasilien.Foto: AGENCIA ESTADO / XINHUA/AVALON.RED B950
Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: RICARDO BORGES / AP TT NYHETSBYRÅN

Högerextreme presidentkandidaten Jair Bolsonaro vann valet i Brasilien.

Men med mindre än 50 procent av rösterna väntar nu en andra valomgång, skriver The Guardian.

– Ingen har den potential vi har, säger Bolsonaro. 

Högerextreme Jair Bolsonaro säkrade knappt 47 procent av rösterna i det brasilianska valet. Tvåan Fernando Haddad från Partido dos Trabalhadores, det brasilianska arbetarpartiet, fick i sin tur drygt 28 procent av rösterna.

Med nattens resultat står det alltså klart att Socialliberala partiets Bolsonaro, som förespråkar diktatur, har vunnit. 

Han når dock inte de 50 procent som krävs för att direkt ges presidenttiteln. I stället kommer en andra röstningsomgång att ske den 28 oktober.

Bolsonaro: "Låt oss vara stolta"

I en Facebook-sändning efter resultatet riktade sig Jair Bolsonaro till folket.

– Låt oss göra Brasilien storslaget igen. Låt oss vara stolta över vårt hemland igen, sa han.

Bolsonaro har lovat krafttag mot kriminalitet och korruption i landet. Bland annat förespråkar han ledigare vapenlagar och hårdare straff. Han har lyft tortyr som ett rimligt straff och vill återinföra dödsstraffet.

Bolsonaro har också uttalat sig kritiskt och nedsättande om Brasiliens svarta befolkning, homosexuella, vänstern och brasilianska urfolkssamhällen, skriver The Guardian.

– Vi kommer att ena vårt folk. Enade kommer vi att bli en storslagen nation. Ingen har den potential vi har, fortsatte Bolsonaro.

Kampanjar för att besegra Bolsonaro

Den högerextreme ledaren har varit storfavoriten genom valprocessen. Enligt experter har Bolsonaro seglat fram på folkets ökade ilska mot arbetarpartiet som beskylls för den långvariga recessionen, ökningen av våldsbrott och utbredd korruption i landet.

I en tweet kort efter kvällens resultat skriver Fernando Haddad, att han tackar sin familj, sitt parti och den tidigare presidenten Lula da Silva. 

Han skriver också att kampanjen för att besegra Bolsonaro i den andra omgången börjar redan på måndagen.

https://twitter.com/Haddad_Fernando/status/1049094864263106560

”Vi vill ena Brasilien. Det är ett annat val än något av de tidigare”, skriver han enligt The Guardian. 

Han sa dock att han som demokrat kommer att fira folkets vilja, oavsett vad resultatet blir.

Redan på måndagen, dagen efter valresultatet, uppger Jair Bolsonaro att han har samtalat med andra lagstiftare i kongressen. 

Efter en eventuell seger i andra omgången kommer hans parti inte ha möjlighet att kunna styra helt ensam, och behöver därför stöd från andra partier, skriver Reuters. 

På måndagen sa han också att han, om han blir president, ska minska antalet ministrar, privatisera statliga företag och bekämpa bedrägerier i sociala program. 

Arbetarpartiet hoppades länge att Brasiliens ex-president Lula da Silva skulle vara deras kandidat i valet – trots att han sitter i fängelse dömd för korruption. Det sa Högsta domstolen nej till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.