Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brasiliens tidigare president Lula döms för korruption

Luiz Inacio "Lula" da Silva. Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN

Brasiliens tidigare president Lula da Silva döms till nio och ett halvt års fängelse för korruption, enligt nyhetsbyrån Reuters. 

Åklagare har hävdat att tidigare presidenten Lula da Silva är huvudman i en stor korruptionshärva där flera politiker och chefer vid ett statligt oljebolag har tagit emot mutor från företag som sökt kontrakt om offentliga projekt. 

Lula da Silva, som var president i Brasilien från 2003 till 2011 står åtalad för fem olika fall av korruption, enligt Reuters

Nu rapporterar nyhetsbyrån att den första domen har kommit – och att Lula da Silva döms till fängelse i 9,5 år. 

Hjälpte företag vinna offentliga kontrakt

Enligt domaren Sergio Moro har Lula tagit emot mutor till ett värde av drygt 3,7 miljoner reais, eller drygt 10 miljoner svenska kronor, från teknikföretaget OAS SA. 

Så mycket har företaget lagt på att renovera en strandlägenhet Lula äger – som tack för att han hjälpt företaget vinna kontrakt hos statliga oljebolaget Petroleo Brasileiro, skriver Reuters. 

Lulas advokater har hävdat att korruptionsanklagelserna är löjliga och syftar till att förstöra för honom – han leder nämligen opinionsmätningarna inför nästa års presidentval. 

Lula da Silva har varit väldigt populär i Brasilien –  tidigare presidentkollegan Barack Obama har till och med kallat honom den mest populära politikern på jorden. Lula da Silva, Brasiliens första president från arbetarklassen, är bland annat omtyckt för att ha genomdrivit reformer som minskat den stora ojämlikheten i landet. 

Advokaterna kallar åtalen för en häxjakt

Advokaterna har tidigare meddelat att man avser överklaga fällande domar och har kallat åtalen mot Lula för en häxjakt. Advokaterna har ännu inte uttalat sig efter dagens fällande dom, skriver Reuters.  

Fällande domar skulle göra det juridiskt omöjligt för Lula att ställa upp i nästa presidentval. 

Brasiliens nuvarande president, Michel Temer, har fått avgångskrav riktade mot sig av samma skäl, enligt Reuters.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!