Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brasiliens fd president vill kalla Löfven i rättegång

Nu vill Brasiliens före detta president Lula da Silva få hjälp av statsminister Stefan Löfven. Foto: Kristofer Sandberg
Nu vill Brasiliens före detta president Lula da Silva få hjälp av statsminister Stefan Löfven. Foto: Silvia Izquierdo / AP

Brasiliens före detta president Lula da Silva anklagas för att ha tagit emot mutor i samband med en försäljning av Jas-plan.

Nu vill han få hjälp av statsminister Stefan Löfven för att klargöra att han "inte gjort något olagligt" rapporterar Dagens Nyheter.

Men Stefan Löfven vill inte bli indragen i den brasilianska rättsprocessen:

– Jag har ingenting med det där att göra, säger han.

När den brasilianska regeringen köpte 36 Jas-plan av Sverige i september 2015 var det en av de största affärerna i svensk exporthistoria och värd 39,3 miljarder kronor.

Men nu misstänker en brasiliansk åklagare att landets tidigare president Lula da Silva tog emot mutor för att utöva påtryckningar och övertala dåvarande presidenten Dilma Rousseff att köpa planen.

Åklagaren hävdar att de avgörande förhandlingarna om den svenska försäljningen gjordes i samband med ett möte mellan Stefan Löfven, som då inte var statsminister, Lula da Silva och Dilma Rousseff under ett möte på ett hotellrum i samband med Nelson Mandelas begravning i Sydafrika 2013.

 

LÄS MER: Saab avslöjar sina planer för Gripen

 

Mejl från Stefan Löfven är bevis

– Åklagarnas enda bevis är ett mejl där Stefan Löfven skriver att han vill träffa Lula på begravningen av Mandela. Men det är inget brott. Det mötet var ett personligt möte, ingen affärsuppgörelse, säger Lula da Silvas försvarsadvokat Cristiano Zanin, till DN.

Han har nu lämnat en lista till domaren på personer som han vill använda som vittnen i rättegången mot Lula da Silva.

Där ingår bland annat Frankrikes president François Hollande och Frankrikes före detta president Nicolas Sarkozy - men även Stefan Löfven.

– Stefan Löfven har samma bakgrund som Lula. De är båda metallarbetare. Någon har sagt mig att Löfven är ”Nordens Lula”. Vi vill att domaren godkänner vårt önskemål om att Stefan Löfven reser hit och vittnar, säger Cristiano Zanin.

 

LÄS MER: Saab kan åtalas i korruptionshärvan

 

Statsministern: Det är en felaktig uppgift

Men Stefan Löfven dementerar uppgifterna.

När Expressen möter statsministern i Bryssel i samband med det pågående EU-mötet förklarar han att han träffat Lula da Silva och Dilma Rousseff under Mandelas begravning, men att han inte befunnit sig på något hotellrum tillsammans med.

– Det är en felaktig uppgift, jag har inte suttit på något hotellrum med dem. Jag kan ha träffat honom och skakat hand, säger han.

Skickades det mejl i samband med begravningen?

– Vi gör ofta så när man träffas i stora internationella sammanhang så skickar man mejl eller andra meddelanden. Finns det möjlighet att träffas? I samband med det här kanhända att jag träffade honom i samband med själva begravningsceremonin. Men något möte på något hotellrum har inte ägt rum, nej.

Minns du vad ni pratade om när ni träffades?

– Nej, eftersom jag inte gör det utgår jag ifrån att det var hej. Man träffar så många människor. På den här begravningen av Nelson Mandela så var de tusentals personer. Man träffar många internationella ledare från många länder. Då skakar man hand, säger hej och går vidare till nästa.

Stefan Löfven har hittills inte fått någon förfrågan från Brasilien att infinna sig vid rättegången.