Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brasiliens fängslade ex-president släpps fri

En brasiliansk domare har beslutat att ex-presidenten Lula da Silva ska släppas ur fängelset. Foto: LEO CORREA / AP TT NYHETSBYRÅN
Han dömdes 2018 till tolv års fängelse för korruption. Foto: JORGE SAENZ / AP

Tidigare i år fastställdes domen till tolv års fängelse för korruption.

Nu har en brasiliansk domare beslutat att ex-presidenten Lula da Silva ska släppas fri, rapporterar AFP. 

Vid 21.45-tiden rapporterade flera medier att han lämnat fängelset. 

I april 2018 överlämnade sig Brasiliens ex-president Lula da Silva till polisen efter att ha dömts till fängelse. Högsta domstolen hade då fastslagit fängelsestraffet på tolv år. 

Han hade då dömts för korruption då han pekats ut som huvudman i en stor korruptionshärva. Flera politiker och chefer vid ett statligt oljebolag anklagades då för att ha tagit emot mutor från företag som anlitats i offentliga projekt.

Lula da Silva anklagades bland annat för att ha accepterat en lyxlägenhet i muta från företag. 

I samband med fängelsedomen gick ex-presidenten till attack mot landets rättssystem och stora mediebolag som han menade stöder fängslandet. Syftet, menade han, var att hindra honom från ett ställa upp i det då stundande presidentvalet. Han ansågs vara en favorit i valet och ledde opinionsmätningarna med omkring 35 procents stöd inför valet. 

– Ni kommer få se att jag tar mig ur det här större och starkare, sa Lulu da Silva då. 

Brasiliens ex-president Lula da Silva ska släppas

Nu, drygt ett och ett halvt år efter att landets högsta domstol sagt sitt, har en brasiliansk domare beslutat att Lula da Silva ska släppas fri, rapportera AFP. 

Äntligen rättvisa”, skriver Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling på Twitter. 

https://twitter.com/hsvenneling/status/1192900639233380355

Luiz Inácio Lula da Silva var president i Brasilien mellan åren 2003 och 2011 då han efterträddes av Dilma Rousseff. 

Lula Dasilva, som var med och grundade Arbetarpartiets, är väldigt populär inom den brasilianska vänstern och ses av många i den rörelsen som en ikon. Han är bland annat omtyckt för att ha genomdrivit reformer som minskat den stora ojämlikheten i landet.

Vid 21.45-tiden rapporterade flera medier, däribland AFP, att ex-presidenten lämnat fängelset.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.