Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brås generaldirektör hyrde lägenhet av polisens stiftelse

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Foto: Kristian Pohl / Brå

Högt uppsatta polischefer fick exklusiva sekelskiftsvåningar i Stockholms innerstad samtidigt som de satt i styrelsen för polisens fastighetsbolag.

Nu rapporterar DN att Kristina Svartz – generaldirektör för Brå, vars uppdrag bland annat är att granska polismyndigheten – också bor i en lägenhet i samma fastighet.

Stockholmspolisens stiftelse äger en fastighet i centrala Stockholm. Vem som helst har kunnat söka en lägenhet i byggnaden, men godkännande måste ges av styrelsen – där flera högt uppsatta poliser suttit. Men DN har tidigare avslöjat att ledamöterna använt sina egna positioner för att själva få lägenheter i fastigheten.

Brås generaldirektör bor i lägenhet förvaltad av polisen

En av de som bor i fastigheten är Brås generaldirektör Kristina Svartz, skriver DN.

Detta samtidigt som ett av Brås viktigaste uppdrag är att granska polisväsendet.

Kristina Svartz har inte velat ställa upp på intervju med DN, men skriver i ett sms till tidnigen att hon inte anser att hennes position på Brå påverkas av att hon bor i en lägenhet förvaltad av Stockholmspolisen: 

Brå tar fram kunskapsunderlag till stöd för bland annat polisens verksamhetsutveckling. Min bedömning är att det inte påverkas.

”Någon jävssituation fanns inte”

Hon hänvisar till sin man, Nils Svartz, som fick hyreskontraktet 1998. Han har tidigare varit tillförordnad generaldirektör för MSB, och innan det intendent i polisledningen i Stockholm, men är nu pensionerad.

Varken han eller den dåvarande ordföranden för stiftelsen, Gunno Gunnmo, tycker att det funnits en jävsituation dem emellan, trots att de satt i samma ledningsgrupp när kontraktet skrevs.

– Jag ser inget större problem med ledningsgruppen och med polisen överhuvudtaget. Då är frågan kan en polis få en lägenhet i fastigheten. Då är svaret ja. Därmed finns det risken för misstanke om jävssituation. Någon jävssituation i förhållande till Svartz fanns inte, säger Gunnmo till DN.

Se mer:

Brottsförebyggande rådet anklagas för partisk forskning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.