Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Branting borta i tio år – var på lång efterfest

På plats igen. Pelle Andersson, kultursamordnare och Torkel Laurell, kulturassistent på Borlänge kommun, fick ta emot bysten. Foto: Mikael Hellsten/Dalarnas tidningar

För tio år sedan stals en byst av den forne statsministern Hjalmar Branting från en park i Borlänge.

I går återfanns den med ett brev runt halsen – där tjuven förklarade vad den varit med om.

- Det var verkligen roligt att den kom tillbaka. Vi trodde att den hade blivit slängd i älven, säger Lars-Erik Rydje, 77, som larmade polisen om statyn.

BREVET FRÅN "HJALMAR BRANTING":

Jag vill tacka för alla de här åren.

Jag träffade en bra kille en lördagskväll för mer än 10 år sedan, jag följde med honom hem.

Tyvärr så hade jag fått ett gäng öl för mycket så han fick bära mig hem och jag väger inte lite, men han var stark och glad och tog med mig på efterfest och där jag varit kvar i över 10 år.

Vi har haft mycket roliga stunder, vi har druckit sprit och haft fruntimmer på rummet och många trevliga förfester och efterfester.

Vi har fått två barn, du har varit borta långa stunder där du fiskat vi har även haft påhälsning av polisen men jag pratade dem till rätta och fick bo kvar.

Men nu har vi bestämt oss att dela på oss och jag vill tacka för tak över huvudet och kärleken jag fick av dig.

Du har träffat ditt livs kärlek och med all respekt så lämnar jag över dig i hennes händer och önskar er all lycka till här i livet

Mvh Hjalmar Branting

Bysten försvann en sen kväll för tio år sedan från en park i Borlänge. Sedan dess har kommunen inte haft ett spår av den, men snart kan den få komma tillbaka till sin ursprungsplats, skriver Dalarnas Tidning.

Hittades på parkeringsplats

Det var när Anna Rydje skjutsade sin dotter Fanny, 10, till skolan i går som de fick syn på den vid en parkeringsplats vid Alsbäcks skola i Borlänge.

- Fanny ropade att hon såg något, jag backade tillbaka och fick se bysten och brevet som var fastsatt på den. Det var roligt att hitta den, säger Anna till Expressen.

Annas pappa Lars-Erik Rydje fick rycka ut.

- Jag förstod på en gång vad det var. Jag kom ihåg när den försvann och hur vi spekulerade om var den hade tagit vägen, säger han.

Brev runt halsen

Bysten var inlindad i ett rött band och runt halsen satt ett brev, som var underskrivet Hjalmar Branting själv. I brevet stod det vad statyn hade varit med om under tiden den varit borta.

- Jag träffade en bra kille en lördagskväll för mer än 10 år sedan, jag följde med honom hem. Tyvärr så hade jag fått ett gäng öl för mycket så han fick bära mig hem och jag väger inte lite, men han var stark och glad och tog med mig på efterfest och där jag varit kvar i över 10 år.

Lars-Erik Rydje var högst road av förklaringen och undrade vad den varit med om i verkligheten.

- Jag undrar vad man haft den till. Det går ändå inte att ha den framme i bostaden. Den var i alla fall helt oskadd, inte en skavank syntes, säger han.

Borlänge kommun är lyckliga över upptäckten och tänker placera den på den tomma sockeln i parken igen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!