Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Branschen där fusket växer: ”Människor utnyttjas brutalt”

Arkivbild.
Foto: LEIF R JANSSON / TT NYHETSBYRÅN

Fuskandet och kriminaliteten inom byggbranschen bedöms ha fördubblats under det senaste decenniet.

Nu presenterar Byggmarknadskommissionen flera förslag för att komma åt problemen.

– Det finns oerhört mycket människor som utnyttjas oerhört brutalt, säger Stefan Attefall, Byggmarknadskommissionens ordförande. 

Inom byggsektorn är kriminalitet och fusk ett växande problem. 

Under det senaste decenniet bedöms problemen ha fördubblats, och enligt Stefan Attefall, ordförande för Byggnadskommissionen, är problemen större än de flesta tror. 

– Det finns oerhört många människor som utnyttjas oerhört brutalt. Det kan vara människor som är här illegalt, människor som är papperslösa. Men också människor om har en svag ställning på arbetsmarknaden, säger Stefan Attefall.

För att komma till en lösning på det har Byggmarknadskommissionen, på uppdrag av byggbranschens aktörer, utrett och tagit fram 22 förslag på fem områden med åtgärder för att motverka arbetslivskriminaliteten. 

Byggmarknadskommissionen lät även göra en undersökning kring alla företag som fanns registrerade i Sverige med hemvist i sex östeuropeiska länder. 

– Där kom vi fram till att 8 av 10 företag bryter mot lagar och avtal. Problemen är omfattande och har vuxit under de senaste åren, säger han vidare.

Nya förslag presenteras

Ett av förslagen handlar bland annat om att rita om rut och rot-avdraget. 

Man ska bland annat kunna ange på fakturan till hushållen vem som utfört arbetet. Då finns möjlighet att efterhandskontrollera, menar han.

Genom att införa en personalliggare – via en app – skulle man även kunna registrera vem som gör jobbet i hushållet. 

– Då finns det möjlighet till att göra stickkontroll av myndigheter, säger Stefan Attefall, ordförande på Byggmarknadskommissionen. 

Åtgärderna som rapporten presenterar riktar sig till branschen, politiker, näringsliv och myndigheter. Förhoppningen är att alla tar till sig förslagen och gör sin del i detta, förklarar Stefan Attefall.

– Då kan vi vända på det här. Jag är grunden optimist, men gör vi ingenting så hotas inte bara enskilda människor utan hela vår samhällsmodell. Så allvarligt är problemet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.