Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brandmännens mardröm: Drakmolnen i Australien

Så är läget med bränderna just nu.
Fenomenet ”eldsprutande drakmoln” har uppstått i samband med svåra bränderna i Australien. Foto: NASA
Fenomenet gör att bränderna kan fortsätta sprida sig och försvårar brandmännens arbete.Foto: DAN HIMBRECHTS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bränderna fortsätter att rasa i Australien och kampen mot lågorna har fått en skrämmande utveckling.Foto: DEAN LEWINS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bränderna kommer fortsätta. Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN
”En del av bränderna i Australien har växt sig väldigt stora”, säger meteorologen Dave Samuhel. Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från bränderna i Australien.Foto: MICK TSIKAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bilder från bränderna i Australien.Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från bränderna i Australien.Foto: DARREN PATEMAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

”Eldsprutande drakmolnet”.

Det kallar NASA det moln som uppstått i samband med de svåra skogsbränderna i Australien.

Fenomenet gör att bränderna kan fortsätta sprida sig och försvårar brandmännens arbete.

Bränderna fortsätter att rasa i Australien och kampen mot lågorna har fått en skrämmande utveckling.

Den intensiva hettan har gjort att molnet pyrocumulonimbus har uppstått, eller som NASA kallar det – ”eldsprutande drakmolnet”.

Molnet kan i sin tur själv bidra till att bränderna fortsätter att spridas då det själv kan skapa åskskurar med blixtar och regn.

– En del av bränderna i Australien har växt sig väldigt stora. När de blir så stora kan de styra sitt egna väder, förklarar meteorologen Dave Samuhel vid AccuWeather.

Det regn som faller från pyrocumulonimbus är dock sällan tillräckligt för att släcka gnistorna från blixtarna som slår ner i den torra marken, skriver NRK.

”Skogen förstördes”

”Drakmolnet” är ett av de två moln som vanligtvis uppstår vid stora skogsbränder. Pyrocumulus uppstår ovanför skogsbränderna och kan sedan växa till sig till pyrocumulonimbus. Molnen liknar de som är vanliga vid åska, cumulonimbus.

I Wingello i Australien trodde boende att bränderna inte var på väg mot dem när de såg det stora molnet. Men så började gnistor från ett pyrocumulonimbus att falla och lågorna var ett faktum.

– Det regnade lite. Det bröt ut små bränder överallt som snabbt blossade upp, säger Mark Wilson, brandman i Wingello, till NRK.

Mark Wilson menar att molnet försvårar brandmännens arbete att släcka bränderna.

– Det fanns inte några rapporter om fara för fler bränder och därför var det klart att vi inte förutsatte det. Branden skapade ett stort moln och det regnade ner över oss. Skogen blev helt förstörd, säger han till NRK.

Australiens storlek i förhållande till Europa. Lågorna visar var det brinner någonstans just nu. Källa: MyFirewatch, Nasa FIRMSIllustration: Helén Rasmusen

2 000 hus har förstörts

Australien är ännu i början av det som kallas ”brandsäsongen”. Elden väntas fortsätta sprida sig i flera veckor framöver.

Minst 25 personer har avlidit sedan bränderna började och enligt BBC har omkring 2 000 hus förstörts. Även en halv miljard djur har dött i lågorna.

Efter att ha fått hård kritik för hur han har hanterat bränderna har nu landets premiärminister Scott Morrison försäkrat regeringen om att han är villig att betala ”vad som än behövs”.

Här räddas kängurubebisen bara meter från lågorna

Sam Mcglone, 24, försöker släcka skogsbränderna när han upptäcker den lilla kängurubebisen på den knastertorra marken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.