Anders Swärd, 40, som avled i samband med en insats vid en trafikolycka. Foto: PrivatAnders Swärd, 40, som avled i samband med en insats vid en trafikolycka. Foto: Privat
Anders Swärd, 40, som avled i samband med en insats vid en trafikolycka. Foto: Privat
"Kyrkan var full av familj och vänner", säger pastor Andreas Nielsen som förrättade begravningen. Foto: Hillsong Church"Kyrkan var full av familj och vänner", säger pastor Andreas Nielsen som förrättade begravningen. Foto: Hillsong Church
"Kyrkan var full av familj och vänner", säger pastor Andreas Nielsen som förrättade begravningen. Foto: Hillsong Church
Efter begravningen deltog flera räddningsfordon i en kortege. Foto: Swepix/Janne ÅkessonEfter begravningen deltog flera räddningsfordon i en kortege. Foto: Swepix/Janne Åkesson
Efter begravningen deltog flera räddningsfordon i en kortege.  Foto: Swepix/Janne Åkesson
"Den åkte från kyrkan, ner till Sveavägen och ut på E4 via Norrtull", berättar Andreas Nielsen. Foto: Hillsong Church"Den åkte från kyrkan, ner till Sveavägen och ut på E4 via Norrtull", berättar Andreas Nielsen. Foto: Hillsong Church
"Den åkte från kyrkan, ner till Sveavägen och ut på E4 via Norrtull", berättar Andreas Nielsen. Foto: Hillsong Church

Brandmannen Swärd hedrad av 800 gäster

Publicerad

I dag begravdes brandmannen Anders Swärd, 40, som avled i samband med en insats vid en trafikolycka.

800 personer kom för att hedra hans minne – och sångerskan Carola Häggkvist uppträdde i kyrkan.

– Kyrkan var full av familj och vänner, säger pastor Andreas Nielsen som förrättade begravningen.

Det var i början av februari som brandmannen Anders Swärd, 40, omkom. Under en insats vid en trafikolycka blev han påkörd – och avled senare på sjukhus av sina skador.

Under torsdagen begravdes han i Gustav Vasa kyrka i centrala Stockholm.

– Det var en fin stund, säger pastor Andreas Nielsen som förrättade begravningen.

Han uppskattar att ungefär 800 personer kom till begravningen, som ägde rum klockan 14 på torsdagen. Därefter väntade en minnesstund för de allra närmaste.

– Kyrkan var full av familj och vänner, berättar Andreas Nielsen.

"Satte andra före sig själv"

I samband med begravningen arrangerades också en kortege av räddningsfordon. Det var Brandkåren Attunda, som Anders arbetade för, som stod för manifestationen.

– Den åkte från kyrkan, ner till Sveavägen och ut på E4 via Norrtull. Det var fint.

På begravningen uppträdde också sångerskan Carola Häggkvist.

Dagar efter att Anders Swärd avled arrangerades en minnesstund i Hillsong Church i Arlandastad, norr om Stockholm.

– Anders satte alltid andra före sig själv. Han var en extremt duktig yrkesman och väldigt respekterad både för sitt yrkeskunnande och sitt sätt att vara, sa kollegan och vännen Benny Gransten då.

"Full av energi"

Benny Gransten beskrev också Anders Swärd som en person som, både i det privata och i det yrkesmässiga, utstrålade glädje och energi.

– En positiv levnadsglad kille, full av energi. Man trivdes att vara med honom.

Kollegan Per Colegate berättade att Anders var ett stort stöd för honom.

– Eftersom han såg livet ur en annan vinkel kunde hans svar alltid vända och vrida på mina egna tankar så man fick nya vinklar. Han var någon jag alltid kunde ringa, någon jag delade många grundtankar med så som hur viktig ens familj är.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag