Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brandmännen ställde upp – ska betala extra skatt

Bekämpning av skogsbrand vid Kårböle utanför Ljusdal i juli. Nu ska räddningspersonalen förmånsbeskattas.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Räddningspersonal som i somras ställde upp och släckte skogsbränder ska nu förmånsbeskattas för kost och logi, skriver Aftonbladet.

– Vi lämnade familjer och semester för att hjälpa Sverige i kris. Nu ska vi förmånsbeskattas för våra nätter borta och för den kalla mat vi fick äta i knät under sena nätter, säger en av de drabbade till tidningen.

MSB hävdar dock att insatspersonalen inte ska drabbas ekonomiskt då man betalar ut ett extra lönetillägg till berörda. 

Kritiken mot MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är skarp sedan det blivit känt att räddningspersonalen ska förmånsbeskattas.

Många ställde upp för att släcka bränderna som blossade upp i Sverige under den extremt torra och heta sommaren.

Naturligtvis fick de betalt för insatsen, men kost och logi ska de sedan förmånsbeskattas för. Sedan för man göra ett avdrag i deklarationen. 

Gratis boende i tält en förmån

Beskedet från Skatteverket lyder att mat som delats ut under brandbekämpningen och gratis boende i tält och skolor räknas som förmåner.

– Vi måste som statlig myndighet följa skattelagstiftningen och förmånsbeskatta det här. När det gäller till exempel tältboende där marknadsvärdet är litet eller obefintligt så kan vi begära en justering av det värdet från Skatteverket. Det måste i så fall göras för varje enskild boende, säger Klara Hörnqvist, strategisk rådgivare på MSB:s enhet för operativ personal, till Aftonbladet.

Myndigheten får också kritik för att informationen om förmånsbeskattningen varit otydlig, och det beklagar man.

Kan betala ut lönetillägg retroaktivt

Enligt MSB:s hemsida ska förmånsbeskattningen dock inte drabba insatspersonalen ekonomiskt, om än administrativt. Antingen kan man göra avdrag i samband med sin deklaration, och om detta inte är möjligt görs en retroaktiv utbetalning av ett lönetillägg från MSB.

För att hantera förmånsbeskattningen måste insatspersonalen fylla i rätt blankett. Det blir en del administrativt extrajobb.


Foto: ALEX LJUNGDAHL

Beatrice Ask är Moderaternas talesperson i civilförsvarsfrågor som bland annat inkluderar räddningstjänsten.

– Det är mycket märkligt. Vi kan inte ha en ordning där man får en massa besvär när man är ute och släcker bränder i fältmässiga förhållanden.

– Det är klart att man inte uppfattar det som en förmån att få mat serverad när man står mitt i rök och eld. Det var ju inte direkt några gourmetmiddagar som serverades.

MSB tycker att reglerna ska följas strikt - vad säger du om det?

– Jag tycker att det låter märkligt att reglerna ser ut så men jag har inte hunnit gå genom dem riktigt ännu. Samtidigt är det så att regler som slår så här märkligt måste man fundera över om de är rimliga.

Beatrice Ask ska nu sätta sig in i fallet och om det är fel på reglerna planerar hon att skriva en motion till riksdagen för att ändra på reglerna.

– Jag kommer fortsätta arbeta för att det ska vara enkelt att engagera sig och gå in i frivilligt arbete. Om man gör en extraordinär insats är det rimligt att man får en fika eller annat utan att det ska bli krångel i deklarationen.

Även Kommunals ordförande Tobias Baudin har reagerat starkt på förmånsbeskattningen:

– Det blir något av ett hån mot de som offrade sina ledigheter för att rädda hus, hem och skogar i Sverige. Det var ett exceptionellt läge för landet. Då tycker jag det verkar rimligt att politiker och myndigheter försöker hitta ett undantag i skattelagstiftningen, säger han.

– Visserligen har de politiska partierna andra viktiga diskussioner nu, men det här känns som något som alla partier skulle kunna enas om att hitta en snabb och smidig lösning kring.

Beatrice Ask och Tobias Baudin
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.