Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brandmannen Kent, 47, låg 61 dagar i respirator

Hör Karin Tegmark Wisell om coronaläget i landet.
Kent Östling låg över två månader i respirator.
Foto: Privat

När brandmannen Kent Östling, 47, blev sjuk i corona kunde han inte förutse att viruset skulle slå ut honom fullständigt.

Efter två månader i respirator har han kämpat hårt för att komma tillbaka till vardagen. 

– Jag hade inte sett mig i spegeln på 75 dagar och det var hemskt. Jag såg ett monster. Ett smalt monster, säger Kent. 

Den 22 mars kände sig Kent Östling, från Gammelstad utanför Luleå, sig lite krasslig.

Han bestämde sig för att sjukanmäla sig från jobbet som brandman dagen efter och hoppades att sjukdomen skulle ge med sig.

Men det gjorde den inte.

– Jag var hemma nio dagar med väldigt hög feber innan jag åkte in till sjukhuset. När jag kom dit hade jag 41 graders feber och jag testades för corona. Det kunde ganska snart konstateras att det var covid-19 och det kändes som en lättnad att veta vad det var, säger Kent. 

Kent hade svårt att gå själv efter sin långa sjukdomsperiod.
Foto: Privat

Två månader i respirator

Lättnaden övergick snart i oro när han blev satt i respirator och nedsövd. 

– Jag blev flyttad till Piteå när jag var nedsövd och där blev jag ännu sämre och jag höll helt enkelt på att stryka med. Då ringdes ett ECMO-team in för att sätta in en mer avancerad hjärt- och lungmaskin. De kom från Karolinska universitetssjukhuset och jag blev flyttad dit tillsammans med teamet.

Till och ifrån väcktes Kent när han vårdades i den avancerade maskinen men han kommer inte ihåg något av den tiden.

– Först den 15 maj fick jag åka tillbaks till Piteå och intensivvårdsavdelningen där. Sedan den 1 juni togs respiratorn bort efter sammanlagt 61 dagar, säger Kent.

Brandmannen Kent Östling, 47, kämpar med att komma tillbaks till vardagen.
Foto: Privat

”Jag var i princip död”

Drygt fyra veckor senare blev Kent utskriven efter tre månader på sjukhus och när han tänker tillbaks på sin sjukdomsperiod väcks många känslor.

– Jag minns hur less jag var på att vara på sjukhus. Det kändes som att jag var för sjuk för att åka hem och för frisk för att vara på sjukhus. Det är ingen rolig period att vara så länge på sjukhus. När man är själv kan man tänka mycket på det. Man ryser till i kroppen och blir känslosam. Jag var i princip död men jag har inte de minnena heller att jag var nära döden, säger Kent.

Han fortsätter.

– Det var en gång när jag inte hade sett mig i spegeln på 75 dagar och det var hemskt. Jag såg ett monster i spegeln, ett smalt gråblekt, smutsigt monster.

Kent Östling, 47, tillsammans med hustrun Sara, 44.
Foto: Privat

Tuff kamp

Under de senaste månaderna har Kent kämpat med att komma tillbaks till det vardagsliv som han hade med hustrun Sara, 44, och de tre barnen innan han blev sjuk.

Det har minst sagt varit en tuff kamp. 

– Jag har själv insett att det tar tid att nå tillbaks, jag vill samtidigt komma tillbaks rätt. Jag går bredvid på 50 procent nu och det känns bra, säger Kent Östling. 

SE MER OM CORONA: 

Sjuk tillsammans med maken Simon Sköld: ”Hållit oss isolerade”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.