"Jag kände att här måste jag bara in och få ut den här personen", säger Johan. Foto: Privat."Jag kände att här måste jag bara in och få ut den här personen", säger Johan. Foto: Privat.
"Jag kände att här måste jag bara in och få ut den här personen", säger Johan. Foto: Privat.
"Om jag då blivit medvetslös, eller fått i mig för mycket rök, då hade jag blivit kvar där", säger Johan. OBS! Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Maxim Petrichuk"Om jag då blivit medvetslös, eller fått i mig för mycket rök, då hade jag blivit kvar där", säger Johan. OBS! Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Maxim Petrichuk
"Om jag då blivit medvetslös, eller fått i mig för mycket rök, då hade jag blivit kvar där", säger Johan. OBS! Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Maxim Petrichuk

Brandmannen Johan räddade man ur elden

Publicerad

Johan Alm, 41, hade ledig dag från jobbet som brandman - när han såg svart rök välla ut ur en lägenhet.

Utan utrustning gav han sig in i den rökfyllda lägenheten och släpade ut en lamslagen och chockad man från lågorna.

– Även om man inte har andningsmask eller tuberna med sig så blir det nästan som ett ryggmärgsbeteende. Jag kände att här måste jag bara in och få ut den här personen, berättar han.

Till vardags är Johan Alm, 41, styrkeledare på brandstationen i Järfälla. Men när den osannolika händelsen inträffade under onsdagen var han ledig från heltidstjänsten. I stället var det extraknäcket som fastighetsskötare i Kallhäll som tog upp morgonbestyren.

Han och en kollega hade utfört en rond med lampbyten och andra justeringar när det var dags för fikapaus klockan 9.

Det är då Johan ser svart rök komma ur takventilationen på ett närliggande höghus.

– Jag säger till kollegan att den där röken ser inte OK ut. Det är brandrök, den är alldeles för svart, säger Johan när han återberättar händelsen.

Från bilen tar de ett varv runt huset innan de hittar källan - ur en balkong på andra våning väller svart rök ut.

"Bankar, ringer, sparkar och sliter"

De kör fram till trapphuset där flera boende har samlat sig. Grannarna bekräftar att räddningstjänsten har larmats, men ingen vet om det finns någon kvar i lägenheten där branden härjar.

Johan rycker med sig en tvåkilos pulverbrandsläckare som ligger i fastighetsskötarbilen och springer upp de två trapporna till den brandhärjade lägenheten.

– Det är en säkerhetsdörr så jag bankar, ringer, sparkar och sliter i handtaget men det är låst och det går inte att komma in. Samtidigt känner jag av att det är brandrök där inne.

Han inser att han inte kan ta sig in genom dörren och byter i stället spår. Han ser över möjligheterna att ta sig in genom balkongen via en stege som ligger i bilen, men stegen räcker inte till.

– Då kommer en annan granne och säger att lägenhetsdörren står öppen. Då inser jag att det måste vara någon inne i lägenheten, säger Johan.

"Blir lite handgemäng"

Han springer återigen upp för trapporna och möts av att säkerhetsdörren står på glänt. Innanför dörren ligger röken tät. Johan bedömer nollplanet - den friska luften mellan golvet och röken - till en knapp meter. Han ropar men får inget svar.

– Det brinner på spis och diskbänk och jag släcker på med brandsläckaren så gott det går.

Johan tar sig vidare genom lägenheten och in i sovrummet där en man ligger. Den ledige brandmannen försöker dra med sig mannen ut, men mannen är förvirrad och chockad och stretar emot.

– Då blir det lite handgemäng. Jag tar tag i hans armar, sliter ner honom på golvet och släpar honom ut i hallen. Då har jag sugit i mig så mycket rök att jag inte orkar mycket mer.

Han ropar hjälp från kollegan som står i trapphuset. Tillsammans tar de sig ut ur huset lagom till den första brandbilen anländer.

Kolmonoxid i blodet - flera timmar på sjukhus

Den skadade mannen tas om hand av ambulansen och förs till Karolinska med rökskador. Både Johan och hans kollega får åka till Danderyds sjukhus. Under mer än tre timmar får de syrgasbehandling, göra arbets-EKG och en rad andra tester.

– Jag hade kolmonoxid i blodet och läkaren sa att jag måste ha andats in varm rök. Jag har jättesvårt att säga om det var varmt där inne, det var bara adrenalinet som gjorde det.

Det var först efter att Johan fått lämna sjukhuset och kommit hem på kvällen som han började fundera på vad som hade hänt.

– Jag gick in själv och som brandmän går vi aldrig in själva och släcker. När jag kommer in i hans hem och gapar och skriker kunde han ha slagit till mig. Om jag då blivit medvetslös, eller fått i mig för mycket rök, då hade jag blivit kvar där.

– Så har jag tänkt i efterhand, men just då kändes det helt rätt.

Chefen: Ett hjältedåd

Johans insats hyllas av Mats Kumblad, distriktschef, Järfälla brandstation.

– Det finns ingen som kan säga att Johan inte räddade den här mannens liv. Jag kollade rapporten och första styrkan var där efter 14 minuter. Det hade den här mannen aldrig klarat. Han hade blivit kvar där, säger Kumblad och fortsätter:

– Det är ett hjältedåd, rakt av.

Han vill lägga vikt på att det inte utlöstes någon brandvarnare i samband med branden och berättar att Järfälla brandstation under förra året gick in genom över 1 000 dörrar, där omkring en tredjedel helt saknade brandvarnare.

– Det är en billig åtgärd. Jag vill be människor att se till att de har fungerande brandvarnare, och att de ser till att batterierna inte är slut, säger Mats Kumblad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag