Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brandmannen i skogen: ”Det brinner fan överallt”

Brandmännen Kurt Holm, Christofer Graham och Johan Jansson filmade inifrån brandinfernot. Foto: Almunge brandstation

Under en räddningsinsats passade brandmännen Kurt Holm, Christofer Graham  och Johan Jansson på att filma inifrån brandinfernot. Nu delar de med sig av bilderna.

– Det brann överallt, det var rökpelare åt vilket väderstreck du än tittade, säger Johan Jansson.

I onsdags ryckte Almunge brandstation ut på ett larm om bandvagnsförare som var fast i eldhavet mellan Ängra och Kårböle. 

Insatsen gick bra och bandvagnsförarna kunde sättas i säkerhet. Men brandstationen la också ut en film på sin Facebooksida för att försöka ge folk en bild av hur det såg ut på platsen. 

– Ta det lugnt här bara för det är jävligt dålig sikt. Det brinner fan överallt, hör man brandmannen Johan Jansson säga i inspelningen.

 

LÄS ÄVEN: Polska brandmännen tackar för stödet

Fokuserade på insatsen

Efteråt berättar de att de filmade för att kunna ge en bild av hur det faktiskt såg ut där inne.

– Det var som att komma in i en krigszon där det brann överallt – så att folk tycker väl att det är intressant att få se hur det såg ut, säger Johan Jansson.

Men under räddningsinsatsen tänkte de annars inte på annat än uppgiften de hade framför sig.

– Just då är man så fokuserad på att göra sin uppgift så att det var bara det. Vi pratade igenom och gjorde oss förberedda på vad vi skulle göra och tog på oss luftpacket så vi skulle kunna åka in, säger Jansson.

”Man var inte förberedd”

Och det var en ny och svår uppgift att ge sig in i en brand som redan var så stor, berättar de.

– Det brann överallt, det var rökpelare åt vilket väderstreck du än tittade och så fort man kom runt ett hörn och trodde att man kom runt branden så brann det mer längre fram. Just den var man inte förberedd på, säger Johan Jansson.

 

LÄS ÄVEN: Hårda kravet på regeringen i bränderna 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.