Joggarna fick sällskap av brandmän.Joggarna fick sällskap av brandmän.
Joggarna fick sällskap av brandmän.
Ja, plötsligt dök de upp på gatorna, brandmännen...Ja, plötsligt dök de upp på gatorna, brandmännen...
Ja, plötsligt dök de upp på gatorna, brandmännen...
"Värst var värmen". Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING"Värst var värmen". Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING
"Värst var värmen". Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING
Vilket kanske syns på bilderna... Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTINGVilket kanske syns på bilderna... Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING
Vilket kanske syns på bilderna... Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING
Vätskepaus. Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTINGVätskepaus. Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING
Vätskepaus. Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING
Den snabbaste brandmannen sprang på 32 minuter.Den snabbaste brandmannen sprang på 32 minuter.

Den snabbaste brandmannen sprang på 32 minuter.

Men det ser värre ut än det faktistk var, hävdar insatsledaren Peter Bäck. Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTINGMen det ser värre ut än det faktistk var, hävdar insatsledaren Peter Bäck. Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING
Men det ser värre ut än det faktistk var, hävdar insatsledaren Peter Bäck. Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING
Brandmännen från Hedemora. Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTINGBrandmännen från Hedemora. Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING
Brandmännen från Hedemora. Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING
OS nästa? Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTINGOS nästa? Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING
OS nästa? Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING
"Det är ont om deltidsbrandmanspersonal", säger Peter Bäck, styrkeledare och insatsledare vid räddningstjänsten i Hedemora. Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING"Det är ont om deltidsbrandmanspersonal", säger Peter Bäck, styrkeledare och insatsledare vid räddningstjänsten i Hedemora. Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING
"Det är ont om deltidsbrandmanspersonal", säger Peter Bäck, styrkeledare och insatsledare vid räddningstjänsten i Hedemora. Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING

Brandmännen fick invånarna att haja till

Publicerad

Brandmännen i Hedemora svettades extra mycket nyligen.

Med tung utrustning på kroppen och strålande sol i ryggen deltog de i ett femkilometerslopp.

– Värst var värmen, säger insatsledaren Peter Bäck.

Men det finns en särskild anledning till varför de sprang överhuvudtaget.

Fem kilometers löpning i strålande augustivärme – med 16 kilo tung utrustning på kroppen.

Ja, det var förutsättningarna för brandmännen vid räddningstjänsten i Hedemora som deltog i Skördeloppet i Hedemora nyligen.

Anledningen var däremot ingen satsning mot nästa OS eller att plåga sig själva. Nej, man ville synas och höja ett och annat ögonbryn i kommunen med 15 000 invånare. Visa att man finns och välkomnar nya kolleger.

Dags för ett stafettlag, kanske?Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING

– Ja, det är ont om deltidsbrandmanspersonal, säger Peter Bäck, styrkeledare och insatsledare vid räddningstjänsten i Hedemora, uppgivet.

Anledningen är att fler och fler väljer att säga upp sig, samtidigt som rekryteringen går sämre än önskat. En deltidsbrandman har ett huvudjobb och sedan jour som brandman, och rycker ut när larmet går.

– Många deltidsbrandmän i Hedemora har jobbat på industrier och haft jour, och då har arbetsgivaren gått med på det. Men nu börjar arbetsgivarna säga ifrån för de tycker inte att det är så effektivt om halva skiftet sticker i väg på larm. Så det har varit problem med att få in folk på deltid, förklarar Peter Bäck vidare och tillägger:

– Men jag tänkte att vi gör något positivt.

Svettigt!

"Folk var helt hysteriska"

Det började med ett löfte på räddningstjänsten i Hedemoras sida på Facebook.

– Vi hade 200 likes, tror jag, och då skrev jag att ”om vi får 600 likes så springer vi Skördeloppet med full utrustning, luftpaket på ryggen och allting". Jag tänkte inte att det var ett så rimligt mål, och att vi skulle slippa göra det, men… det var bara att hänga på sig grejerna att springa, säger Peter Bäck.

Ja, brandmännen fick sina 600 likes och blev tvungna att anta den svettiga utmaningen. Den snabbaste brandmannen sprang på 32 minuter.

Ett ovanligt inslag...

– Värst var värmen. Det är som att springa med täckbyxor och en tjockare täckjacka, och ingen luft kommer in eller ut ur klädseln, säger Peter Bäck.

Ni måste ha varit ett ovanligt inslag i löparspåret.

– Ja, folk var ju helt hysteriska. Men vi fick mycket stöd. Den där dagen syntes vi extremt mycket. Så det var väldigt positivt.

Men det är alltså så pass svårt med rekrytering?

– Ja. Vi har jour sju dygn i månaden men nu är det flera av oss som har 14, 15 eller 20 dygn för att det fattas så mycket folk. Det här kanske gör att vi kan få lite mer folk. Men det här är ett problem i hela Sverige

Satsning mot OS? Tyvärr inte...Foto: Christer Schapiro / REDHORSE CONSULTING

"Vi försöker hålla oss i form"

Peter Bäck tror att många som är intresserade av brandmansyrket har uppfattningen att det är svårare än vad det egentligen är att bli brandman.

– För att bli deltidsbrandsman går man en utbildning i totalt 17 veckor, så det är väldigt enkelt att bli brandman. Och det är exakt samma sak som för en heltidsbrandman, det är ingenting i sysslorna som skiljer, utan det är bara det att man har jour i hemmet. Jag tror inte folk vet hur lätt det är att bli deltidsbrandman, säger Peter Bäck.

Men… ni sprang fem kilometer med tung utrustning i värmen. Hur vältränad måste man vara egentligen?

– Det är inte så jobbigt som det ser ut. Det enda kravet som finns är att man ska gå ett rullbandstest med den här utrustningen i 6,5 kilometer i timmen, i en åtta graders lutning, i åtta minuter. Det är normaltestet och det behöver man inte vara så tränad för. Sedan finns det ju vissa som väljer att träna mer men det är individuellt...

Ja, det är väl ändå inte helt ovanligt att brandmän tränar en del.

– Nej, vi försöker ju hålla oss i bra form för att vi ska klara av det vi kommer att ställas inför.

Kolla in en video från brandmännens svettiga lopp i tv-spelaren ovan!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag