Fem kilometers löpning i strålande augustivärme – med 16 kilo tung utrustning på kroppen.
Ja, det var förutsättningarna för brandmännen vid räddningstjänsten i Hedemora som deltog i Skördeloppet i Hedemora nyligen.
Anledningen var däremot ingen satsning mot nästa OS eller att plåga sig själva. Nej, man ville synas och höja ett och annat ögonbryn i kommunen med 15 000 invånare. Visa att man finns och välkomnar nya kolleger.

– Ja, det är ont om deltidsbrandmanspersonal, säger Peter Bäck, styrkeledare och insatsledare vid räddningstjänsten i Hedemora, uppgivet.
Anledningen är att fler och fler väljer att säga upp sig, samtidigt som rekryteringen går sämre än önskat. En deltidsbrandman har ett huvudjobb och sedan jour som brandman, och rycker ut när larmet går.
– Många deltidsbrandmän i Hedemora har jobbat på industrier och haft jour, och då har arbetsgivaren gått med på det. Men nu börjar arbetsgivarna säga ifrån för de tycker inte att det är så effektivt om halva skiftet sticker i väg på larm. Så det har varit problem med att få in folk på deltid, förklarar Peter Bäck vidare och tillägger:
– Men jag tänkte att vi gör något positivt.

"Folk var helt hysteriska"
Det började med ett löfte på räddningstjänsten i Hedemoras sida på Facebook.
– Vi hade 200 likes, tror jag, och då skrev jag att ”om vi får 600 likes så springer vi Skördeloppet med full utrustning, luftpaket på ryggen och allting". Jag tänkte inte att det var ett så rimligt mål, och att vi skulle slippa göra det, men… det var bara att hänga på sig grejerna att springa, säger Peter Bäck.
Ja, brandmännen fick sina 600 likes och blev tvungna att anta den svettiga utmaningen. Den snabbaste brandmannen sprang på 32 minuter.

– Värst var värmen. Det är som att springa med täckbyxor och en tjockare täckjacka, och ingen luft kommer in eller ut ur klädseln, säger Peter Bäck.
Ni måste ha varit ett ovanligt inslag i löparspåret.
– Ja, folk var ju helt hysteriska. Men vi fick mycket stöd. Den där dagen syntes vi extremt mycket. Så det var väldigt positivt.
Men det är alltså så pass svårt med rekrytering?
– Ja. Vi har jour sju dygn i månaden men nu är det flera av oss som har 14, 15 eller 20 dygn för att det fattas så mycket folk. Det här kanske gör att vi kan få lite mer folk. Men det här är ett problem i hela Sverige

"Vi försöker hålla oss i form"
Peter Bäck tror att många som är intresserade av brandmansyrket har uppfattningen att det är svårare än vad det egentligen är att bli brandman.
– För att bli deltidsbrandsman går man en utbildning i totalt 17 veckor, så det är väldigt enkelt att bli brandman. Och det är exakt samma sak som för en heltidsbrandman, det är ingenting i sysslorna som skiljer, utan det är bara det att man har jour i hemmet. Jag tror inte folk vet hur lätt det är att bli deltidsbrandman, säger Peter Bäck.
Men… ni sprang fem kilometer med tung utrustning i värmen. Hur vältränad måste man vara egentligen?
– Det är inte så jobbigt som det ser ut. Det enda kravet som finns är att man ska gå ett rullbandstest med den här utrustningen i 6,5 kilometer i timmen, i en åtta graders lutning, i åtta minuter. Det är normaltestet och det behöver man inte vara så tränad för. Sedan finns det ju vissa som väljer att träna mer men det är individuellt...
Ja, det är väl ändå inte helt ovanligt att brandmän tränar en del.
– Nej, vi försöker ju hålla oss i bra form för att vi ska klara av det vi kommer att ställas inför.
Kolla in en video från brandmännens svettiga lopp i tv-spelaren ovan!