Foto: / GT/Expressen
 Foto: / GT/Expressen

Brandkåren skulle släcka brand – utsattes för attack med flaskor och sten

Publicerad

När brandmän från Räddningstjänsten ryckte ut för att släcka en fordonsbrand sent på onsdagskvällen i Uppsala utsattes de för en attack med sten och glasflaskor.

– Det ska ha varit sju–åtta personer som kastade glasflaskor och stenar mot räddningstjänsten när de kom dit, säger Daniel Winge, befäl vid polisregion Mitt, till Upsala Nya Tidning.

Klockan 23.38, strax före midnatt, kom larmet om en fordonsbrand Bandstolsvägen i Valsätra i Uppsala in till räddningstjänsten, skriver polisen på sin webbsajt. 

Uppsalapolisens webbsajt – https://polisen.se/Aktuellt/Handelser/Uppsala-lan/2017-09-13-2338-Skadegorelse-Uppsala/

Efter att branden hade släckts möttes blåljuspersonalen av ett gäng ungdomar, sju till åtta till antalet, som attackerade personalen genom att kasta glasflaskor och sten på dem. Polisstyrkor beordrades till området, men ingen kunde gripas. 

Enligt polisen finns det inte heller någon som är utpekad som misstänkt. 

Klara först vid tvåtiden på natten

Senare under natten mot torsdagens sattes ytterligare två fordon i brand i närområdet. Ingen person ska  emellertid ha skadats, enligt räddningstjänsten. Först vid tvåtiden på natten mot torsdagen var räddningstjänsten klara på platsen. 

 

LÄS MER: Ungdomsgäng attackerade brandmän under utryckning 

 

UNT skriver också att räddningstjänsten i Uppsala, tidigare under onsdagskvällen, larmades till Tunabergsskolan, där ett träbord brann utanför skolbyggnaden.

Stenkastare slog till i Malmö

Så sent som den 7 september attackerades personal från Räddningstjänsten när de skulle släcka en brand på Sörbäcksgatan i Malmö. Själva branden misstänks ha varit anlagd. 

– Både polis och räddningstjänst har fått stenar mot sig och man har uppfattat det som att någon kastat en flaska riktad mot polisen, sa Maya Forstenius, informatör vid polisens ledningscentral.

 

LÄS MER: Stenkastning och bränder i Uppsala 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag