Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rekordhettan drar in – förvärrar bränderna

Slut på vatten och bränsle – undantagstillstånd utlyst.
Nu tvingas regeringen till krisåtgärder för att rädda de utsatta områdena efter bränderna i Australien.
Foto: SEAN DAVEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stora delar av Australien, nästan sex miljoner hektar, har satts i brand.
Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN
Brandmän kämpar mot elden.
Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN
Hela samhällen har brunnit ner efter de svåra bränderna.
Foto: SEAN DAVEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Landet rustar nu för vad som beskrivs som en av de värsta dagarna i brandinfernot.
Foto: SEAN DAVEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Totalt har 20 personer dött och tusentals byggnader brunnit ner till grunden.
Foto: JAMES ROSS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Stora delar av Australien, nästan sex miljoner hektar, har satts i brand. 

Nu tvingas regeringen till krisåtgärder för att rädda de utsatta områdena.

Två personer har hittats döda vid en bilväg på Kangaroo Island under lördagen och landet rustar nu för vad som beskrivs som en av de värsta dagarna i brandinfernot.

Mina tankar går ut till Australiens befolkning och de som drabbats av dessa förödande bränder”, skriver svenska klimataktivisten Greta Thunberg på Instagram.

Bränderna i Australien beskrivs som de värsta som landet har upplevt på decennier. På lördagen når värmen rekordnivåer på vissa håll. Det är temperaturer på en bra bit över 40 grader och ett omslag i vinden riskerar att öppna brand på nya fronter. Den högsta temperaturen har uppmätts i Sydneyförorten Penrith, där man uppmätt hela 48,1 grader på lördagen.

Under dagen har två personer hittats döda på Kangaroo Island utanför Adelaide i delstaten South Australia. Personerna hittades vid en väg och det verkar som att elden hunnit ikapp deras fordon, skriver The Sydney Morning Herald.

I staden Cooma i New South Wales havererade samtidigt en vattenreservoar, vilket skadade en kvinna sent på lördagskvällen, lokal tid. Till följd svämmade 4,5 miljoner liter vatten ut på gatorna, i staden som bara ligger några mil från de närmaste tre bränderna.

Totalt har minst 24 personer dött av brandrelaterade orsaker, och tusentals byggnader brunnit ner till grunden. Hårdast drabbade är delstaterna New South Wales och Victoria, där myndigheterna utlyst undantagstillstånd. Även storstäderna Melbourne och Sydney har fått känna på eldens härjningar. Lyxhotellet Southern Ocean Lodge, har slukats av elden på Kangaroo Island.

”Är som en atombomb”

– Det här är ingen vanlig brand, det är som en atombomb, säger New South Wales-politikern Andrew Constance till australiska ABC. 

För att bekämpa bränderna har landets premiärminister Scott Morrison satt in 3000 soldater från Australiens militärreserv för att hjälpa till med räddningsarbetet i New South Wales, Victoria, South Australia och Tasmanien. Dessutom har man sjösatt HMAS Adelaide, den australiska flottans största fartyg, för att kunna evakuera så många människor som möjligt. Den australiska regeringen bekostar även fyra vattenbombsflygplan.

Tusentals brandmän arbetar kontinuerligt med släckningsarbetet – bara i New South Wales finns minst 2000 utkommenderade. USA, Kanada och Nya Zeeland har skickat brandmän för att bistå. 

Svenske Johan: ”Våra vänner har blivit av med allt de äger”

Rycker in som frivilligbrandman: "Oroas för familjen".

En halv miljard djur döda

Eldsvådorna försvårar dock evakueringarna. I New South Wales rapporteras det om minst 148 aktiva bränder i skrivande stund.

– Vi är nu i ett läge där vi måste säga till folk att det inte är säkert att flytta på sig, det är inte säkert att lämna de här områdena, säger Gladys Berejiklian, premiärminister för New South Wales, enligt sajten News.com. 

– Det värsta ligger fortfarande framför oss. 

I sydöstra Australien räknar man med att bränderna kommer att fortsätta härja en relativt lång tid framöver.

– Baserat på uträkningarna, så ser det ut som att de kommer att bli åtminstone ytterligare åtta veckor, säger Ben Rankin, säkerhetsansvarig för regionen Bairnsdale. 

Skadorna på landets ekosystem är svåröverblickbara. Enligt vissa uppgifter nästan en halv miljard djur ha dött i skogsbränderna eller till följd av svält eller törst.

Det handlar om cirka 8 400 koalor, flertalet fåglar, kängurus och andra djurarter.

Beräkningar visar att nästan sex miljoner hektar land blivit nedbränt under eldkaoset, som ska bero på det varma och torra klimatet.

Greta Thunberg: ”Det måste förändras”

På lördagseftermiddagen har den svenska klimataktivisten Greta Thunberg delat ett inlägg om bränderna på sin Instagram. Där beskriver den nyss fyllda 17-åringen hur bränderna bidragit till stor förstörelse för såväl djur som människor. Hon pekar också på att eldarna orsakat ett utsläpp av koldioxid som motsvarar två tredjedelar av Australiens årliga utsläpp.

Allt det här har fortfarande inte lett till någon politisk förändring. För vi fortsätter att misslyckas med att göra kopplingen mellan klimatkrisen och ökade extremväderfenomen och naturkatastrofer som bränderna i Australien. Det måste förändras. Och det måste förändras nu”, skriver klimataktivisten.

Hon fortsätter:

Mina tankar går ut till Australiens befolkning och de som drabbats av dessa förödande bränder”.

https://www.instagram.com/p/B66EdfBJDfp/

En halv miljard djur befaras ha dött i bränderna

Professor Chris Dickman om vilka djurarter som drabbats hårdast.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.