Brandflyget kraftsamlar – ska avvärja skogsbränder

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Helikoptrar vattenbombar en skogsband utanför Norrköping.
Foto: MAGNUSANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbrand utanför Motala 2019.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

MSB rustar för att avvärja sommarens skogsbrandssäsong.

Tio släckhelikoptrar och två skopande flygplan står redo att rycka ut över hela landet.

Östkusten och Gotland står i blickfånget – där är brandrisken mycket stor.

– Alla sitter och följer det här, säger Henrik Larsson, enhetschef på MSB.

Få har hunnit glömma de omfattande skogsbränderna som härjade sommaren 2018 – allra minst MSB som jobbat intensivt med att omorganisera sambandsfunktionen mellan Sveriges räddningstjänster. 

160 kommunala räddningstjänster ska bli tio regionala med var sin ledningscentral. Det ska vara på plats senast vid årsskiftet. I praktiken betyder det att alla kommuner måste bistå med en övergripande ledning. Ingen räddningstjänst ska behöva stå ensam.

Några har redan kommit i gång och jobbar efter den nya modellen som liknar den polismyndigheten har, som den i Bergslagen. 

Mora som under helgen drabbades av en större skogsbrand ingår i räddningsregion Bergslagen tillsammans med 41 andra kommuner, och driftsattes redan ifjol.

– Nu räcker det med att räddningsledaren ringer ett samtal till ledningscentralen för att kraftsamla resurser, det är en stor skillnad från tidigare, säger Henrik Larsson, enhetschef på MSB.

”Enklare att släcka små bränder”

Enheter från intilliggande kommuners räddningstjänster kunde tillkallas snabbt.

Henrik Larsson pekar på snabbheten att få in förstärkning och jobba med en gemensam ledning över kommungränserna som avgörande för att avvärja bränder.

– Tittar man på bränderna 2018 och även 2014 i Västmanland så startades de i små kommuner som inte hade snabb tillgång till flyg.

– Bränder är mycket enklare att släcka när de är små.

Henrik Larsson lyfter fram tätare samarbete och delat ansvar över brandsituationen mellan kommuner som en bidragande faktor till varför branden i Mora kunde släckas snabbt. Förändringar jämfört med hur det var före sommaren för två år sedan gäller också för hur brandflyget ska användas.

Nu står tio släckningshelikoptrar och två skopande flygplan till alla kommuners förfogande – och de flyttas löpande dit brandrisken för tillfället är som störst.

Nu är fokus på södra Östkusten, där det i områden runt Kalmar och Karlskrona föreligger stor risk för brand i skog och mark. Även på Gotland bedöms brandrisken som hög.

– Vi följer noggrant hur brandrisken förändras och placerar ut flyget förväg fem dagar i förväg.

Hör skogsbrandsspecialisten: ”Att släcka en glöd är lite som kurragömma”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.