Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bränderna i Kalifornien – 14 000 kämpar mot lågorna

Vilda eldsvådor rasar i Kalifornien
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA
Sammanlagt 14 000 brandmän kämpar mot bränderna.Foto: KENT NISHIMURA / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

14 000 brandmän kämpar mot bränderna i norra och mellersta Kalifornien.

Minst sex personer har omkommit och över 175 000 evakuerats i terrängbränderna som härjar i den amerikanska delstaten.

– Många av brandmännen har jobbat i 72 timmar och kämpar med sina sista krafter, säger brandchefen Ian Larkin till Los Angeles Times. 

Nu förväntas bränderna tillta i styrka de närmaste dagarna allteftersom när ett åsksystem i kombination med kraftiga vindar drar in över Kalifornien. 

Meteorologernas prognoser är en mardröm för räddningstjänsten. Den nationella vädertjänsten har rödflaggat stora områden i norra och centrala Kalifornien. 

Under söndagen gjorde brandmännen allt för att bekämpa branden i bergen runt Santa Cruz söder San Francisco. Samtidigt hotas stora vindistrikt.

Sedan juli har en yta på drygt 4 000 kvadratkilometer brunnit – en yta som vida överstiger Gotlands. Antalet bränder hittills i år är över 2 000 fler än vid samma tid 2019.

Flera av bränderna beror på ett massivt oväder förra helgen. Enligt myndigheterna medförde ovädret över 12 000 blixtnedslag i Kalifornien på endast 72 timmar.

 – Det här är historiskt för ett område som San Mateo-Santa Cruz. Vi har inte sett liknande bränder på många, många år, säger brandchefen Ian Larkin till Los Angeles Times.

De slåss mot två stora bränder

Framför allt är det två stora skogsbränder som brandmännen nu slåss emot.

– De är bland de största bränder som Kalifornien har tvingats slåss mot i modern tid, sade delstatens guvernör Gavin Newsom vid en presskonferens på lördagen.

Los Angeles Times skriver vidare att 29 delstatsparker har tvingats stänga, bland dem Big Basin Redwoods. Skogen har varit skyddad sedan 1902 och har träd som är upp till 1 800 år gamla.

Närmare 200 000 personer är på flykt undan elden. Minst sex personer har dött hittills i skogsbränderna. Närmare 21 000 byggnader och hem ska vara hotade, enligt Los Angeles Times.

I lördags utlyste president Donald Trump katastrofläge i Kalifornien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.