Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bränderna fortsätter – stor risk i hela landet

Längs E4 mellan Söderhamn och Gävle brinner det i dag. Foto: Daniel Sjöholm / Larm-Söderhamn / DANIEL SJOHOLM
Även i Tranemo kämpar räddningstjänsten mot en skogsbrand. Foto: Henrik Åslund/Hs-Foto
I går rasade en brand vid Lövåsen i Dalarna. Foto: Johan Szymanski
Och i förra veckan var det en skogsbrand vid Bengtsfors. Foto: Räddningstjänsten Bengtsfors

Risken för skogsbränder är stor i landet och SMHI uppmanar allmänheten till försiktighet.

Under tisdagen har det gått larm om flera bränder – i Östergötland har en brand stor som två fotbollsplaner rasat i skogen.

– Vi håller på för fullt med väldigt mycket resurser. Det brinner på flera fronter, det är olika brandhärdar, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland.

Tågtrafiken har under tisdagen påverkats på flera håll. I Dalarna stoppades tågen och i Bergslagen tvingades resenärerna evakueras.

SMHI varnar för risk för skogsbrand i stora delar av Sverige på tisdagen. Hela landet upp till Dalsland, Västra Götaland, Östergötland, Stockholm, Södermanland och Uppsala län är riskområden. Även Öland, Gotland och Västerbottens läns kustland riskerar brand.

"Innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud", skriver SMHI i sina uppmaningar.

Vid 13.57 fick räddningstjänsten i Tranemo, Västra Götaland, larm om en skogsbrand. Dock fick räddningstjänsten snabbt kontroll över lågorna.

– Det ser rätt bra ut, det är ett mindre område, cirka 200 gånger 50 meter, som brinner. Just nu verkar läget vara under kontroll, säger Henrik Andersson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Tranemo.

Tåget tvingades stanna

På tisdagseftermiddagen tvingades ett av Tåg i Bergslagens tåg att stanna i närheten av Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun, Västmanland, på grund av terrängbrand.

– Vi fick stanna, de sa att det brann och tåget blev strömlöst. Så vi fick gå av och gå till en buss, säger Per Wallin som satt ombord på tåget med 30-40 andra resenärer.

– Man såg rätt mycket rök och såg mycket brandbilar, men jag vet inte hur stor branden var.

Expressen har sökt Tåg i Bergslagen.

"Det brinner i marken"

På tisdagseftermiddagen tvingades ett av Tåg i Bergslagens tåg att stanna på grund av en brand. Foto: Privat

Vid 12.20-tiden larmades räddningstjänsten om en stor brand i Vrinneviskogen utanför Norrköping. Branden har sträckt sig över två fotbollsplaner och är svåråtkomligt för räddningstjänstens fordon. Därför har personalen tvingats dra slangar drygt 200 meter genom skogen.

Stefan Hagdahl som är inre befäl vid räddningstjänsten i Östa Götaland meddelade strax efter klockan fem på tisdagseftermiddagen att branden är under kontroll men att släckningsarbetet fortsätter. Runt femton brandmän befinner sig fortfarande på platsen.

– Vi håller på för fullt med väldigt mycket resurser. Det brinner på flera fronter, det är olika brandhärdar, säger Stefan Hagdahl.

Vid 11.29 fick polisen och räddningstjänsten larm om en terrängbrand mellan Ludvika och Landforsen i Dalarna.

– Det brinner i marken där, elden sprider sig snabbt och rök lägger sig på vägarna. Räddningstjänsten har bett oss om hjälp med att dirigera trafik. Det är flera vägar som påverkas, sa Tommy Lindh, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna, vid 12-tiden.

Tågkompaniet har meddelat på sin hemsida att samtliga tåg ställts in mellan Borlänge och Grängesberg på grund av gräsbränder. Ersättningsbussar har satts in.

Däckexplosion antände gräs vid E4

Enligt räddningstjänsten ska inget större område brinna, men det ska röra sig om tre olika brandhärdar.

Samtidigt larmades räddningstjänsten i Söderhamn och en gräsbrand längsmed E4 mellan Söderhamn och Gävle.

– Det brann på en sträcka på tio gånger hundra meter, cirka. Det var en däckexplosion på en lastbil som fått parkering. Gnistorna antände gräskanten, sen spred det sig, säger Jan Eriksson, insatsledare vid räddningstjänsten i Söderhamn.

Branden var snabbt under kontroll och vid 12.45 lämnade räddningstjänsten platsen.

Larmade efter brandlukt

Tidigt på tisdagsmorgonen, vid 04.59, larmades räddningstjänst till ett skogsområde vid Svennebysjön utanför Linköping. Branden omfattade runt 3 000 kvadratmeter.

Snabbt lyckades räddningstjänsten dock få elden under kontroll.

– Vi är kvar på eftersläckning. Det är lite glödbränder kvar, men det stora har vi tagit kontrollen över. Vi räknar med att vara kvar till klockan 11, säger Håkan Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland, vid 09.30-tiden.

– Det var någon som såg att det brann, eller kände röklukt, som larmade.

Inga byggnader ska ha kommit till skada i branden. Större delen av det eldhärjade området är en berghäll, enligt lokaltidningen Corren.

Samtidigt larmades räddningstjänsten i Alingsås om en skogsbrand på en ö i sjön Mjörn. Enligt Maria Gunnarsson vid räddningstjänsten är branden ute på ön – som heter Sunnerö – drygt 300 kvadratmeter stor.

Räddningstjänsten: Verkligen extremt

Under nationaldagen i går, måndag, rasade flera bränder runtom i landet. I Dalarna kämpade räddningstjänsten med en kraftig brand vid Lövåsen utanför Johannisholm. På grund av blåst spreds lågorna okontrollerat. Skogsbranden närmade sig närliggande bostäder innan den kunde släckas vid 21-tiden.

Samma dag slogs Jönköpings län av flera bränder. Vid ett tillfälle rasade fem bränder samtidigt, och räddningstjänsten tvingades kalla in helikoptrar från försvaret.

– Det är verkligen extremt, ungefär så många skogsbränder brukar vi på en hel sommar, sa Pär Liljekvist vid räddningstjänsten på måndagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!