Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Branden i Grekland – dödligaste i Europa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Brandmän och volontärer försöker släcka elden i södra Grekland.
Foto: VASSILIS PSOMAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bilder från skogsbränderna i Grekland.
Foto: Loulou d¿Aki / Loulou d¿Aki

Skogsbranden i Grekland är den dödligaste i Europa under 00-talet. 

82 personer har hittills omkommit och flera saknas fortfarande – varav flera barn. 

Nu riktas kritik mot regeringen som anklagas för bristande förberedelser. 

Under torsdagen hjälpte familjemedlemmar till att identifiera de som omkommit i skogsbränderna i Grekland, skriver AFP. Räddningspersonal söker fortfarande efter personer som i veckan rapporterats saknade av anhöriga. Hittills har 30 människor identifierats. 187 personer har förts till sjukhus, varav flera är barn. Av de 2 500 hem som drabbats av bränderna uppges hälften vara obeboeliga. 

82 personer har i nuläget bekräftats döda i bränderna – vilket gör det till Europas dödligaste brand under 00-talet. 

Premiärminister Alexis Tsipras regering har nu utlovat kompensation för de som drabbats. Samtidigt växer ilskan hos befolkningen. 

Hur har detta kunnat hända?

Oppositionstidningen Ta Nea har anklagat Tispras regering för att söka "förlåtelse för sina synder" genom kompensationspaketet. Även den grekiska dagstidningen Kathimerini är kritisk, och har publicerat detaljer från ett kaotiskt möte i april där myndigheter uppges ha "bråkat med varandra i stället för att organisera en bekämpningsplan mot bränder".  

Kämpar med att släcka bränder 

Bränderna bröt ut under måndagen och drabbade flera byar vid kusten, populära bland turister. Många tvingades fly ner i havet för att undkomma lågorna. 

Värst drabbat är semesterorten Mati utanför Aten. Vid en villa vid stranden i byn fann räddningsarbetare 26 döda personer. De var både vuxna och barn som enligt uppgifter ska ha kramat om varandra medan de dog. 

Räddningspersonal kämpar fortfarande med att släcka bränder i områden utanför Aten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.