Boende tvingas fly sina fastigheter

Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
kogsbrand vid Kårböle strax utanför Ljusdal startade under helgen. Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu slår skogsbränderna mot bebyggelsen.

Campingägaren Marco Hassoldt, 53, kämpar för att hålla lågorna borta. 

Fredrik Lovéus, 32, har tvingats överge sitt drömhus.

– Det är äckligt att gå in i huset och bara ha några minuter på sig att ta med det som känns absolut viktigast, säger han.

Runt byarna Ängra och Enskogen söder om Kårböle, nordväst om Ljusdal, härjar skogsbränderna på två flanker.

Vid Enskogen sprider sig elden norrut och österut och vid Ängra hade branden vid lunchtid nått campingen. Räddningstjänsten fick hjälp av fyra helikoptrar, två civila och två norska.

– Det brinner vid campingen nu men vi håller fastigheterna och området där. Branden är bara 30 till 40 meter från själva campingen, från själva fastigheterna. Vi jobbar för fullt med helikoptrar som vattenbombar och markpersonal på plats, säger Hans Nornholm från räddningstjänsten som är på plats vid Ängra camping.

– Vi har som ambition att klara fastigheterna. Målet är att klara dem på just den flanken men vi har andra problem på annat håll. Det är ganska kritiskt. 

”Han är vid vårt hus”

Campingen vid Ängra är sedan tidigare evakuerad. Campingägaren Marco Hassoldt, 53, har inte tid att prata.

– Han är vid vårt hus, branden är väldigt nära och Marco ringde nyss och sa att han måste stanna där. Han har två män med sig och de försöker hålla allt blött. Brandmän har kommit tillbaka med många män och helikoptrar. Jag hoppas att de har allt under kontroll. Jag är väldigt orolig förstås, säger hans fru Aafke Goedhart, 54. 

Hon och campingens gäster evakuerade på måndagseftermiddagen till Kårböle. Gästerna har tagits till en park och hon har inkvarterats i ett hus.

– Vi hade mellan 10 och 15 gäster då och jag tog alla gäster hit i går eftermiddag. Nya gäster skulle ha anlänt i dag men det är inte möjligt. 

Fredrik, 32, tvingades fly med sambon

Bränder härjar också i skogarna i Härjedalen, och i ett område söder om Sveg evakueras de boende av polis. Branden väntas nå Olingdal och Härjåsjon vid 17-tiden och ett 60-tal fastigheter hotas. Härjedals kommun sitter under eftermiddagen i krismöte, och drabbade invånarna hänvisas till en evakueringsplats vid flygplatsen i Sveg.

Fredrik Lovéus, 32, och hans sambo flyttade till deras nästan 200 år gamla gård i Olingdal i april. De har nu tvingats lämna den hotade bostaden, och befinner sig för stunden hos några vänner i en by en bit bort. 

– Det är vår drömgård, och vi har grejat bra mycket där. Det är overkligt och riktigt äckligt att gå in i huset och bara ha några minuter på sig att ta med det som känns absolut viktigast. Vi är hantverkare båda två och packade ner saker som vi gjort och tycker mycket om, och en del arvegods som inte går att ersätta. Jag vet inte om det slog slint men jag packade också mina fiskespön.

– Vi har smådjur, höns och kaniner. De ryms i småburar. Det är värre för de som har större gårdar med nötkreatur, säger Fredrik Lovéus.

Fredrik Lovéus, 32. Foto: Privat

Anmält sig frivillig hos räddningstjänst

Han hade anmält sig som frivillig hos räddningstjänsten för att hjälpa till med en annan brand i området när han fick meddelandet om evakuering från SOS.

– Jag vaknade vid sex i morse, då låg en tät höstdimma över hela byn. Det brinner på några mils håll i i stort sätt alla riktningar. Det är en bred front på branden och den är på väg mot byn. De kan inte släcka den i framkant, det är alldeles för farligt för räddningspersonalen berättade de som kom och såg till att vi lämnade gården. 

När de sedan tog sig ut ur byn stod poliser vid vägkanten och samlade upp namn och kontaktuppgifter till de boende.

– Det finns bara en väg ut ur Olingdal. Blir man omringad så kommer man inte ut. Det är en liten by som ligger vid vägs ände.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det går inte att göra mer än att hoppas på regn eller att vinden ska vända. När den hotar gårdar och hem finns det ett värde som är långt större än det ekonomiska, säger Fredrik Lovéus.

Emelie, 30: Familjegården hotas

Emelie Gyllander Tano, 30, från Stockholm är på semester med familjen hos sin mamma som bor i Olingdal. Familjegården som hennes morfar byggt hotas nu av branden. 

– Det är jättehemskt. Jag hoppas att de får stopp på branden innan den når dit. Vi har sett att det har brunnit runtom i flera dagar, men i dag var det riktigt dimmigt vid oss, säger Emelie Gyllander Tano.

Nu har de evakuerat och befinner sig på flygfältet i Sveg, dit Härjedalens kommun hänvisar boende i de evakuerade områdena.

– Stämningen här är sammanbiten. Folk pratar med varandra litegrann. Vi väntar på besked om vi kan komma in och hjälpa räddningstjänsten som frivilliga. Vi vet inte än när de behöver oss, men vi vill så klart hjälpa till om vi kan, säger Emelie Gyllander Tano.