Många blev innebrända i sina bilar när den våldsamma skogsbranden drog fram i Portugal på söndagen.Många blev innebrända i sina bilar när den våldsamma skogsbranden drog fram i Portugal på söndagen.
Många blev innebrända i sina bilar när den våldsamma skogsbranden drog fram i Portugal på söndagen.
Invånare i byn Pedrogao Grande är chockade över förödelsen.Invånare i byn Pedrogao Grande är chockade över förödelsen.
Invånare i byn Pedrogao Grande är chockade över förödelsen.

Branden förvandlade väg 236 till dödens väg

Publicerad

Tiotals utbrända bilar står längs väg 236 i Portugal där skogsbranden drog fram på söndagen. Överlevande berättar hur vägen förvandlades till ett brandinferno.

Luis Prior räddade sitt liv genom att köra rakt genom lågorna. Många andra blev innebrända i sina bilar i den våldsamma skogsbranden. 

– Hela området blev ett eldhav på tio minuter, säger banktjänstemannen Luis Prior, som varit på besök i Vila Facaia tillsammans med sin svåger.

– Vi försökte komma förbi först på ena sidan, sedan den andra. Men flammorna var överallt. Till slut lämnade jag min bil.

– Jag klättrade in i min svågers bil och vi beslutade att chansa. Vi körde rakt genom lågorna, säger han till AFP.

Körde rakt genom lågorna

De körde "en eller två kilometer mitt i lågorna" innan de var i säkerhet. Han säger att de inte såg några brandmän på vägen.

 

LÄS MER: Måns Möller var nära skogsbranden i Portugal 

 

Ett tiotal utbrända bilar blockerade på söndagskvällen vägen mellan städerna Figueiro dos Vinhos och Castanheira de Pera, mitt i området där skogsbranden rasade. Intill en av bilarna låg tre döda kroppar, bland dem ett spädbarn, rapporterar AFP.

Det är väg 236, vägen som förvandlades till dödens väg av en av de värsta skogsbränder som drabbat Portugal i modern tid.

En brandman kämpar mot elden i centrala Portugal på söndagen den 18 juni.Foto: PAULO NOVAIS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Andra överlevande berättar för AFP hur de undkom lågorna. Paret Luisilda Malheiro och Eduardo Abreu, båda 62, flydde från sin brinnande bondgård i Pobrais. Branden spred sig "obegripligt" snabbt, säger de.

– Vårt hus står kvar men vi förlorade allt annat. Kycklingarna, kaninerna och ankorna. Vi lyckades bara rädda två getter, säger Luisilda Malheiro.

Grannarna dog i branden

De berättar att flera av deras grannar dog i lågorna.

Räddningstjänsten har inrättat sin bas i byn Pedrogao Grande. Invånarna är chockade av förödelsens omfattning.

Invånare i byn Pedrogao Grande är chockade över förödelsen.

Isabel Ferreira, 62, gråter när hon berättar om katastrofen.

– Jag kände flera av offren. En av mina arbetskamrater förlorade sin fyraåriga dotter och sin mor. Hon kunde inte få ut dem ur bilens baksäte, säger Isabel Ferreira till AFP.

– Vi har tidigare drabbats av flera bränder i området, men aldrig haft några dödsoffer. Vi har aldrig sett något liknande, säger hon.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag