Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brandbomber och tårgas mellan demonstranter och polis i Grekland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Yiorgos Karahalis

Brandbomber, stenkastning och nödraketer.

Demonstrationen mot det planerade sparpaketet urartade snabbt utanför parlamentet i Aten.

Många har tvingats fly undan polisens tårgas.

Nu står flera byggnader i brand.

Tiotusentals personer, bland dem familjer med barn, samlades på Syntagmatorget utanför parlamentet på söndagseftermiddagen för att delta i fackens protester mot nedskärningarna.

Det såg först ut att kunna bli en fredlig manifestation. Men klockan tjugo i sex lokal tid small det första knallskottet. Och på några minuter hade ljudkulissen av folkfest – med talkörer, trummor och skränig folkmusik – ersatts av knallskott, tårgas och ljudet av stenar som slår mot polisernas sköldar och husväggarna runt torget, uppger TT.

Demonstranter kastade flaskor, stenar och brandbomber mot polisen, som svarade med tårgas och chockgranater. Många demonstranter flydde undan tårgasen, uppger AP.

På kvällen hade sammandrabbningarna spridit sig till gator bortanför torget och fem byggnader stod i brand.

De våldsamma protesterna är väntade av polisen, som har cirka 6 000 man på plats i centrala Aten och är beväpnade med vattenkanoner, uppger Sky News.

"Avundsjuka på vår livsstil"

Sammandrabbningarna mellan polis och aktivister fortsatte medan mörkret la sig över den grekiska huvudstaden samtidigt som grupper av till synes fredliga demonstranter envist stod kvar på torget med banderoller.

Demonstranterna tände eldar för att försöka förbränna tårgasen.

Bland demonstranterna träffade TT:s utsände 15-åriga Helen Kotzamanidou.

– Vi vill stoppa åtstramningarna. De där inne är emot folket, säger hon och pekar på den blekrosa parlamentsbyggnaden.

Hon är orolig för vad som ska hända med landet.

– De vill sänka vår levnadsstandard. Jag tror det beror på att de är avundsjuka på vår livsstil, säger hon, och påminner om att åtstramningskraven i första hand kommer från Tyskland, huvudfinansiären bakom stödet till Grekland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.